ARTBASE Ede

We hebben een nieuw plan ontwikkeld voor de culturele invulling van de voormalige Frisokazerne. Onder de naam ARTBASE Ede komt er een multimediale tentoonstelling gericht op het leven van Helene Kröller-Müller, bezieling en kunst. Een beleving die uw zintuigen prikkelt en raakt.

Het museum is er natuurlijk nog niet. Op 3 juni 2021 ging de gemeenteraad akkoord met de inhoud van plannen van het college en 8 juli 2021 gaven ze ook toestemming voor het financiële plan. Voordat we een ontwerp voor ARTBASE maken en starten met de uitvoering daarvan, gaan we fondsenwerven. Dat houdt in dat we onderzoeken welke partners financieel willen bijdragen. Als alles volgens plan verloopt, kan ARTBASE Ede in 2024 haar deuren openen.

ARTBASE wordt een ervaring over Helene Kröller-Müller, bezieling en kunst. Het is een modern museum waarin veel gewerkt wordt met beeld en geluid overal om u heen. Ga op een reis die al uw zintuigen prikkelt. Tijdens die reis beleeft u het bijzondere verhaal van Helene Kröller-Müller. Laat u verrassen en verwonderen door bezielde verhalen van kunstenaars en verzamelaars. Ontdek wat hun drijft. En verken uw eigen drijfveren.

Het bureau dat het plan ontwikkelt, heeft een filmpje gemaakt om een indruk te geven hoe ARTBASE Ede eruit gaat zien:

Onder het kopje 'Documenten' vindt u documenten met achtergrondinformatie over ARTBASE.

De kern van ARTBASE Ede is een lokaal onderwerp van internationale allure: het verhaal over de bezieling en innerlijke drijfveren van Helene Kröller-Müller. Zij is één van de bekendste verzamelaars ter wereld. Samen met haar man Anton bracht zij een kunstverzameling bijeen die van enorme betekenis is geweest voor de moderne kunst in Nederland. Door velen wordt Helene zelfs gezien als de ‘ontdekker’ van Van Gogh. Dat is de op één na meest op Google gezochte kunstenaar ter wereld. Het Kröller-Müller Museum, waar de verzameling van Helene en Anton te vinden is, ligt in onze gemeente. Ieder jaar komen er 400.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Lokale en regionale kunstenaars(initiatieven), verzamelaars en kunst, cultuur en erfgoedinstellingen krijgen een podium bij de Levendige Verzamelwand. Daar komen het hele jaar door verschillende tentoonstellingen. Ook biedt ARTBASE Ede ruimte voor workshops, lezingen en andere activiteiten in samenwerking met lokale partners. In museumcafé ARTBASE maakt u kennis met ‘lokale smaakmakers': lokale culinaire smaakmakers, lokale kunstenaars en een aanbod van lokale producten.

Gelegen in het hart van Ede, letterlijk het middelpunt van Nederland, krijgt ARTBASE Ede een A-locatie. Door deze centrale ligging en de locatie aan het intercity station Ede-Wageningen is de Frisokazerne vanuit het hele land goed bereikbaar. Het vormt onderdeel van het World Food Center-terrein. Met het nieuwe treinstation in de toekomst één van de belangrijkste transferia voor bezoekers om de natuur van de Veluwe te ontdekken. Mooie wandelroutes beginnen op een steenworp afstand en het befaamde Kröller-Müller Museum is gelegen op slechts 15 kilometer afstand.

De Frisokazerne

ARTBASE Ede wordt gevestigd in de Frisokazerne. Dit historische gebouw, in 2005 benoemd tot rijksmonument, bestaat uit een linker en rechtervleugel. In de rechtervleugel is sinds 2015 Akoesticum gevestigd. Dat is een nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en toneel. De linkervleugel van de Frisokazerne is bestemd voor een culturele invulling. Op deze plek moet ARTBASE Ede komen.

Naast het (nieuwe) station

De Frisokazerne ligt naast het intercity-station Ede-Wageningen. Dit station heeft een rechtstreekse verbinding met Amsterdam, Amersfoort, Nijmegen, Utrecht en Arnhem, allen op minder dan een uur afstand. Binnenkort wordt dit station in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer geheel vernieuwd. De bereikbaarheid van het gebied wordt daardoor nog groter. Na de opening van het nieuwe station zal de uitgang pal naast de Frisokazerne liggen. Een letterlijke toegangspoort naar cultuur en natuur! Meer informatie over deze ontwikkeling vindt u op Spoorzone Ede.

WFC-terrein

De Frisokazerne is onderdeel van het voormalige kazerneterrein Maurits Zuid, dat momenteel wordt omgebouwd tot het World Food Center-terrein. Dat wordt dé foodontmoetingsplek in Nederland. Aan de achterzijde loopt dit gebied over in de bossen en natuur van de Veluwe.

Het WFC-terrein moet de tweede levendige stadskern van Ede worden, waar wonen, werken en ontmoeten samenkomen. Dit wordt ook de plek van de WFC Experience, een thema-attractie over voedsel die vanaf 2023 jaarlijks 330.000 bezoekers meeneemt op een persoonlijk voedselavontuur. De Frisokazerne vormt straks het 'culturele hart’ van het WFC-terrein. Voor meer informatie over het WFC-terrein, kijk op de website van het World Food Center.

De opening van ARTBASE Ede staat gepland voor 2024. Dat valt mooi samen met het opleveren van gloednieuwe Station Ede-Wageningen dat de direct naast de Frisokazerne komt te liggen.

Voordat het zover is moet er nog heel wat gebeuren.

Financiering

Om de plannen uit te voeren is er voldoende geld en tijd nodig. Het uitvoeren van dit prouwct kunnen we als gemeente niet alleen. We gaan ervan uit dat onder meer fondsen, provincie en partners bijdragen willen leveren om de financiering rond te krijgen. De rest van 2021 onderzoeken we goed hoeveel deze partijen willen bijdragen. We verwachten daar begin 2022 een goed beeld van te hebben. Als het lukt om voldoende geld bij elkaar te krijgen, kan na het maken van het definitieve ontwerp de verbouwing en het maken van ARTBASE Ede beginnen. Als alles volgens plan verloopt kan de opening in 2024 plaats vinden.

In 2011 heeft de gemeenteraad besloten dat de Frisokazerne een culturele invulling moest krijgen. Sindsdien is een zoektocht gestart naar een realistisch haalbare culturele invulling. Voor een deel is de invulling gevonden met het Akoesticum, een uniek trainingscentrum voor muziek, dans en theater. Akoesticum bevindt zich in de rechtervleugel en bovenverdieping van de Frisokazerne.

In de zoektocht naar de invulling van de linkervleugel is er afstemming geweest met een diversiteit aan partijen. Dit heeft geleid tot een basis voor het concept. De kern van het concept is dat een krachtige naam uit de regio wordt gebruikt, namelijk Kröller-Müller, waarmee niet alleen bezoekers van buitenaf worden aangetrokken, maar waarmee ook het verhaal van het Edese erfgoed en de cultuur kan worden verteld.

De Edese gemeenteraad heeft in juli 2020 besloten dit basis idee verder te laten uitwerken in een masterplan. De basis die destijds is vastgesteld onder de projectnaam Friso Expo is een combinatie van een vaste en wisselexposities. Voor de vaste tentoonstelling is het levensverhaal van Helene Kröller-Müller de inspiratie. Haar leven en de nalatenschap die Ede rijk is dankzij haar en haar man Anton Kröller hebben internationale betekenis en aantrekkingskracht. Dankzij het echtpaar kennen we Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum, met onder meer de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld.

Met ARTBASE Ede wordt een hele eigentijdse invulling gegeven aan dit concept. Door de multimediale vorm komt het verhaal van Helene tot leven, met projecties overal om u heen. U ontdekt haar drijfveren en bezieling voor verzamelen, voor natuur en kunst en in het bijzonder voor kunstenaars als van Gogh.

Vanuit deze bijzondere verhalen en geschiedenis wordt de verbinding gemaakt naar het hier en nu. Door de actuele en wisselexposities kunt u zich laten verrassen en verwonderen door bezielde verhalen van huidige kunstenaars en verzamelaars. Je kunt ontdekken welke pareltjes er op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed nog meer in de regio te vinden zij. En ook welke drijfveren of bezielde verhalen hierachter schuilgaan. Door de persoonlijke reis die u in de tentoonstelling maakt kunt u ook uw eigen drijfveren verkennen. ARTBASE Ede wordt een unieke beleving.

Wilt u meer weten over de plannen voor ARTBASE Ede? Onderstaande stukken geven u meer achtergrondinformatie. Ook vindt u hier de openbare stukken van de besluitvorming: