Nachtopvang buitenslapers

De gemeente is wettelijk verplicht om te zorgen voor een winteropvang voor buitenslapers. Zo voorkomen we dat mensen ’s nachts buiten moeten slapen in de kou. Sinds 2 november 2023 is de nachtopvang aan de Stationsweg 109 open. Het gaat nu om een nachtopvang die jaarlijks vanaf november tot eind april open is. Maar we gaan ook onderzoek doen naar de mogelijkheden voor een nachtopvang die het hele jaar open is.

De nachtopvang is open sinds 2 november 2023. Het gaat nu om een nachtopvang die jaarlijks vanaf november tot eind april open is. Maar we gaan ook onderzoek doen naar de mogelijkheden voor een nachtopvang die het hele jaar open is. Begin 2024 maakt de raad een keuze uit een aantal opties.

Openingstijden

De opvang is open zijn vanaf 17.00 uur ’s middags tot 9:00 uur ’s ochtends de volgende dag. De mensen die gebruik maken van de nachtopvang worden in principe ook gevraagd om vanaf 17:00 uur naar binnen te gaan en de opvang niet voor 9:00 uur te verlaten.

Buitenslapers zijn verschillende mensen die om verschillende redenen de nachtopvang gebruiken. Bijvoorbeeld jongeren die geen dak boven hun hoofd hebben, arbeidsmigranten die geen werk en daarmee geen woonruimte hebben, mensen die vanwege een scheiding niet thuis kunnen slapen, mensen die niet geholpen kunnen of willen worden in de reguliere opvang of mensen die op de wachtlijst staan voor de reguliere opvang.

Er is meestal sprake van meerdere problemen waardoor mensen dakloos raken, zoals problemen op het gebied van financiën, geestelijke gezondheid en/of verslaving.

Bij wet is vastgelegd dat de gemeente verantwoordelijk is voor de opvang van dak- en thuislozen. Eerdere jaren hebben we steeds per jaar een noodopvang opgezet tijdens de wintermaanden. Dit is elk jaar voor alle partijen (dak- en thuislozen, organiserende partijen, omwonenden) een onzekere en daarnaast dure oplossing.

In het bestuursakkoord 2022-2026 staat over de opvang opgenomen: “Niemand hoeft op straat te slapen in Ede. We zoeken actief naar een structurele oplossing voor de noodopvang. De bestaande, tijdelijke voorziening willen we zo snel mogelijk opheffen en een nieuwe voorziening voor dak- en thuislozen treffen die sober maar doelmatig is.”

Daarnaast is op 15 juni 2023 door de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college is gevraagd om zo snel mogelijk een nachtopvang voor buitenslapers te vinden en te onderzoeken of die het hele jaar open kan zijn. Met deze locatie wordt een eerste stap gezet om deze vraag van de gemeenteraad te beantwoorden.

Voor het realiseren van de nachtopvang, dient het college een aanvraag voor een omgevingsvergunning in bij de Omgevingsdienst de Vallei. Wij publiceren de vergunningsaanvraag, het ontwerpbesluit en de verleende vergunning op www.ede.nl/bekendmakingen of op zoek.officielebekendmakingen.nl. De vergunning treedt in werking met ingang van de dag na verzending van de vergunning hiervan.

Beroep

Inmiddels is een definitief besluit genomen. Op 24 oktober werd de omgevingsvergunning voor de nachtopvang verleend. Dat betekent dat vanaf die datum de beroepstermijn in is gegaan. Bent u het niet eens met het besluit, dan kunt u hiertegen beroep instellen bij de Rechtbank Gelderland. Dit doet u binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van het besluit van de vergunningsverlening. Meer daarover vindt u op www.ede.nl/bekendmakingen of op zoek.officielebekendmakingen.nl.

Verbouwen en overnachten na besluit

Is het besluit op de aangevraagde vergunning positief? Dan mag de vergunninghouder, in dit geval de gemeente, hier al wel gebruik van maken. Dat betekent dat de noodzakelijke verbouwingen mogen worden uitgevoerd. Ook mag het pand al worden gebruikt als overnachtingsplek voor dak- en thuislozen. Dit mag dus tijdens de beroepsperiode. Als het besluit door de rechtbank wordt vernietigd, moet de verbouwing mogelijk weer ongedaan worden gemaakt.

Locatie

Waarom deze locatie?

Een belangrijke reden voor deze locatie is de bereikbaarheid. We willen dat de opvang goed toegankelijk is en dicht bij het centrum, waar dak- en thuislozen overdag veel naartoe gaan. Deze locatie is eigendom van de gemeente én er is voldoende leegstaande ruimte in het gebouw om de opvang in te realiseren. Ten opzichte van eerdere opvanglocaties is dit gebouw daarnaast warmer en geschikter vanuit gezondheidsoogpunt.

Waarom niet in de reguliere opvang (gebouw 17)?

De reguliere opvang aan de Nieuwe Kazernelaan (gebouw 17) zit vol. Op deze locatie is geen ruimte voor uitbreiding.

Hoe lang is dit pand beschikbaar voor opvang?

Het gaat nu om een nachtopvang die jaarlijks vanaf november open is tot eind april. De gemeenteraad heeft op 15 juni in een motie over permanente nachtopvang buitenslapers het college gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken voor een nachtopvang die het hele jaar open is. In de komende maanden wordt onderzocht in hoeverre jaarrond open zijn nodig en mogelijk is. In 2024 maakt de raad een keuze uit een aantal opties. Dat kan betekenen dat dit pand elke winter of jaarrond beschikbaar wordt voor opvang van dak- en thuislozen. 

Van hoe laat tot hoe laat is de opvang?

De opvang is geopend vanaf 17:00 uur ’s middags tot 9:00 uur ’s ochtends de volgende dag. De mensen die gebruik maken van de nachtopvang worden in principe ook gevraagd om vanaf 17:00 uur naar binnen te gaan en de opvang niet voor 9:00 uur te verlaten.

Voor hoeveel dak- en thuislozen is er plek?

Er komen 20 slaapruimtes. In eerste instantie wordt uitgegaan van één persoon per slaapruimte. De verwachting op basis van vorige jaren is een bezettingsgraad van nul tot twintig personen per nacht. Mocht het nodig zijn dan kan in iedere slaapruimte een stapelbed worden geplaatst.

Er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het oostelijk deel van de begane grond van het pand. In het overige deel van het gebouw zitten huurders. Zouden we dit gedeelte ook willen gebruiken voor de opvang van dak- en thuislozen, dan moet daar opnieuw een omgevingsvergunning voor worden aangevraagd. Hier zijn nu geen plannen voor.

Hoe ziet de opvang eruit?

Het gaat om een sobere inrichting. Dat betekent dat er maximaal 20 ruimtes zijn, groot genoeg voor een bed met een stoel. Daarnaast zijn er toiletten en komen er douches. Er komt een gezamenlijke ruimte waar gegeten kan worden. In de bestaande keuken worden maaltijden opgewarmd. Ook komt in de keuken de mogelijkheid om een wasmachine te plaatsen zodat mensen hun kleding kunnen wassen. En er komt een ruimte voor begeleiders en beveiligers, die tijdens openingstijden aanwezig zijn.

Moet het pand verbouwd worden?

In september en oktober hebben we het pand verbouwd.

De verbouwing bestond vooral uit het plaatsen van wanden in de bestaande kantoorruimtes. Daarmee werden slaapruimtes gemaakt. Verder werden er douches geplaatst en aangesloten op de aan- en afvoer. In het pand werden brandveiligheidsmaatregelen genomen zoals een brandmeldinstallatie en ook werd een camerasysteem aangelegd.

Het plan is om aan de buitenkant links naast de ingang een overdekte ruimte te maken, een soort bushokje, waar tabak gerookt kan worden.

De dak- en thuislozen

Wie zijn deze mensen die gebruik gaan maken van de nachtopvang?

Het gaat om verschillende mensen die om verschillende redenen de nachtopvang gebruiken. Bijvoorbeeld jongeren die geen dak boven hun hoofd hebben, arbeidsmigranten die geen werk en daarmee geen woonruimte hebben, mensen die vanwege een scheiding niet thuis kunnen slapen, mensen die niet geholpen kunnen of willen worden in de reguliere opvang of mensen die op de wachtlijst staan voor de reguliere opvang.

Er is meestal sprake van meerdere problemen waardoor mensen dakloos raken, zoals problemen op het gebied van financiën, geestelijke gezondheid en/of verslaving.

Hoe komen ze in deze opvang terecht?

Mensen kunnen doorverwezen zijn. Het is ook mogelijk dat ze op eigen gelegenheid/initiatief komen, omdat ze een slaapplek nodig hebben. Bij elke aanmelding kijkt het toegangsteam naar de situatie van deze persoon, welke hulpvraag hij/zij heeft, waar iemand vandaan komt en wat het perspectief is. Vervolgens bepaalt het toegangsteam of en voor hoe lang deze persoon toegang houdt tot de nachtopvang.

Hoe ziet de begeleiding op locatie eruit?

Tijdens openingstijden van de opvang is altijd begeleiding en beveiliging aanwezig.

Waar zijn deze mensen overdag?

Een aantal van de mensen die gebruik maken van de nachtopvang heeft een baan en is overdag aan het werk. Anderen zullen een plek zoeken waar ze de dag door kunnen brengen. Dat zal veelal in de buurt van het centrum zijn. Op een aantal plekken zijn er inloopmogelijkheden voor mensen die dak- en thuisloos zijn. Op die locaties kunnen ze overdag terecht.

Veiligheid

Wat doet de gemeente om overlast te voorkomen?

We doen er alles aan om overlast zo veel mogelijk te voorkomen. We stellen een beheerplan op met alle betrokken partijen. Bij eerdere opvanglocaties hebben we gewerkt met een klankbordgroep. Dat werkte goed. Samen met onder anderen de wijkagent, de begeleidende organisatie en Toezicht gaan we ook hier een klankbordgroep oprichten. Deze zal regelmatig samenkomen om te bespreken wat er speelt om zo eventuele overlast zo veel als mogelijk te beperken.

Vergunning

Wat is de procedure?

Voor het realiseren van de nachtopvang, dient het college een aanvraag voor een omgevingsvergunning in bij de Omgevingsdienst de Vallei. Wij publiceren de aangevraagde en de verleende vergunningen op www.ede.nl/bekendmakingen of op zoek.officielebekendmakingen.nl. De vergunning treedt in werking met ingang van de dag na verzending van de vergunning.

Kunnen wij bezwaar maken?

Belanghebbenden kunnen, binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van het besluit van de vergunningsverlening, schriftelijk een bezwaarschrift indienen. Meer daarover leest u op www.ede.nl/bekendmakingen of op zoek.officielebekendmakingen.nl.