Gemeentenieuws

Lees hier de artikelen die in het Gemeentenieuws #Ede verschijnen.

24 april 2024

Dit jaar herdenken we in Ede 80 jaar Operatie Market Garden. Dit doen we met een mooi en afwisselend programma in de Airborne Ede-maand. Naast drie grote herinneringsevenementen, is er nog veel meer te doen. Dit doen we aan de hand van het thema Vrijheid springlevend.

September Airborne Ede-maand

September staat in het teken van herdenken en vieren. Dit jaar herdenken we dat 80 jaar geleden zo’n tweeduizend parachutisten landden op de Ginkelse heide in Ede. Dit was het begin van de bevrijding van Nederland. We staan stil bij hoe waardevol vrede en veiligheid is. Dat doen we met drie herinneringsevenementen en vele andere activiteiten.

Airborne Veteranenavond op 30 augustus

De Airborne Ede-maand gaat van start met de Airborne Veteranenavond in de Heideweek. Op het Kuiperplein brengen we een ode aan de moed en inzet van onze Edese veteranen. U bent van harte welkom bij dit gratis openluchtconcert. Het Orkest Koninklijke Luchtmacht treedt samen met de zangeressen van OG3NE op. Om 20:00 uur begint de avond.

Airborne Luchtlandingen en Herdenking op 21 september

Samen herdenken we de luchtlandingen van 1944 op de Ginkelse heide. Er is een uitgebreid programma in de lucht en op het terrein. Bewonder de vele sprongen zoals de welbekende massdrops van 11 Luchtmobiele Brigade. Ook vliegen verschillende historische vliegtuigen over. Daarnaast zijn er workshops voor kinderen en jongeren, verschillende optredens en een Airborne-markt.

Pegasus Wandelfestival op zaterdag 28 september

Dit jaar start het Pegasus Wandelfestival voor de eerste keer in het centrum van Ede. Wandel een route van 5, 10 of 20 kilometer. Tijdens de wandeling beleeft u op verschillende manieren het verhaal van Operatie Pegasus. De 5 kilometer route is speciaal voor gezinnen. U finisht op het bevrijdingsplein in Ede. Hier kunt u nagenieten met livemuziek, een hapje en een drankje en andere activiteiten.

Volledige programma op www.ede.nl/airborne

Er is nog veel meer te doen in de Airborne Ede-maand. In september zijn op de Oude Kerk in Ede verschillende kunstwerken over vrijheid en de  Airborne te zien. Ook kunt u vele exposities en optredens bezoeken of een mooie wandeling maken. U vindt het volledige programma op www.ede.nl/airborne. De informatie op de website wordt steeds verder aangevuld.

Het is lente. De bloemen komen weer uit en de kruiden groeien in de bermen. De een ziet de bermen het liefst zoveel mogelijk gemaaid, voor de ander is elk gemaaid stukje groen te veel. Hoe gaan we als gemeente Ede om met de bermen? Wat maaien we, wanneer en waarom?

Gazon of berm

Als gemeente verdelen we gras in twee typen: gazon of berm. Een gazon maaien we tijdens de groeiperiode eens in de twee weken. Zo kan hier bijvoorbeeld op gevoetbald worden. Kruidenbermen maaien we één of twee keer per jaar. Daardoor krijgen kruiden de kans om te groeien en bloeien. Dit trekt weer (nuttige) vogels, insecten en kleine zoogdieren aan.

Maairondes

Half mei maaien we de bermen bij kruispunten en op andere plekken waar je overzicht moet hebben. Dit doen we voor de veiligheid van het verkeer. Daarna zijn er twee grote maairondes: in juni en juli en van augustus tot oktober. Bij de eerste maaironde blijft het grootste deel van de bermen staan. Ook bij de tweede maaironde maaien we niet alles. Zo zorgen we ervoor dat er voor dieren voldoende voedsel en beschutting overblijft, zelfs als het winter is.

Op 27 april kleurt Ede oranje en vieren we Koningsdag in de hele gemeente! Een feestelijke dag voor jong en oud vol leuke activiteiten.

In de verschillende dorpen is er dan ook genoeg te zien en beleven. Van de traditionele kleedjesmarkten tot springkussens, livemuziek en lekker eten en drinken. Benieuwd wat er te doen is in de dorpen? Op www.bezoek-ede.nl/koningsdagvindt u het koningsdagprogramma per dorp.

Kleedjesmarkt Ede centrum

De plekken voor de kleedjesmarkt in het centrum van Ede zijn dit jaar anders. U kunt in deze straten een kleedje leggen: Boogstraat (het breedste gedeelte), Grotestraat (vanaf de Hema richting de Molenstraat), Torenstraat, Marktplein, Oude Kerkplein op de verhoging (terrassen en straat vrijhouden), Achterdoelen en dan weer richting Boogstraat. Meer informatie over de huisregels, aanrijroute en het programma vindt u op www.oranjefeestenede.nl/programma.

Bent u betrokken bij een maatschappelijke organisatie? Misschien komt uw organisatie in aanmerking voor een waarderingssubsidie. Deze subsidie kunt u aanvragen tot 30 april 2024.

Veel organisaties in onze gemeente zetten zich in voor kunst, cultuur, sport en recreatie. Met de waarderingssubsidie ondersteunen wij hen voor bijvoorbeeld activiteiten in amateurkunst, sport voor de jeugd, maatschappelijke inzet en kindervakanties.

Aanvraag indienen met eHerkenning

U vraagt de subsidie aan namens uw organisatie via www.ede.nl/subsidies. In het aanvraagformulier vindt u ook meer informatie over de subsidie. Sinds dit jaar hebben wij een nieuw systeem om subsidie aan te vragen. U heeft hiervoor eHerkenning nodig op betrouwbaarheidsniveau EH2+. Maakt uw organisatie nog geen gebruik van eHerkenning? Vraag dit dan op tijd aan via www.eherkenning.nl.

Kijk voor meer informatie op www.ede.nl/werkaandeweg.

Voor de wekelijkse bekendmakingen kijkt u op de pagina bekendmakingen.
Ook kunt u zich via de website officielebekendmakingen.nl aanmelden voor de e-mailservice. Wilt u de plannen op papier inzien? Maak dan een afspraak met de balie Bouwen, Wonen en Milieu.

E-mailservice

Wilt u op de hoogte blijven van de bekendmakingen die voor u belangrijk zijn? Meld u dan aan voor de e-mailservice. U krijgt dan elke week een e-mail met de bekendmakingen die voor u van belang zijn. Meld u hiervoor aan op www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt. Daar vindt u ook meer informatie over de e-mailservice.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het aanmelden voor de e-mailservice? Kom dan op vrijdagochtend naar loket Digihulp, Raadhuisplein 3 in Ede. Of kijk op www.cultura-ede.nl/ido voor de spreekuren van het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO).

Niet digitaal?

Heeft u geen internet en/of e-mailadres en wilt u toch op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in uw woon- en leefomgeving? Dan kunt u terecht bij:

  • Balie Publiekszaken en balie Bouwen Wonen en Milieu, Raadhuisplein 3 in Ede
  • Cultura, Molenstraat in Ede
  • Cultura Stadspoort in Ede
  • Buurthuis De Meerpaal in Ede
  • Het Kernhuis in Ede
  • Buurtcentrum De Velder in Ede
  • Dorpshuis Otterlo
  • Het Westhoffhuis in Lunteren
  • Cultura Lunteren, in Lunteren
  • Buurtcentrum De Schakel in Lunteren
  • Cultura Bennekom, in Bennekom
  • Dorpshuis De Zicht in Ederveen
  • Kulturhus Wekerom

Voor de agenda en het verslag van de gemeenteraadsvergaderingen kijkt u op ede.raadsinformatie.nl.