Stoppende boeren kiezen voor nieuwe bestemming

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de eerste 19 bestemmingsplanwijzigingen voor stoppende of gestopte boeren in de gemeente Ede. De perceeleigenaren maken gebruik van een speciale regeling. Agrarische bedrijven die gestopt zijn of willen stoppen, kunnen tegen een sterk gereduceerd tarief het bestemmingsplan laten aanpassen en creëren zo nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van hun erf.

Wonen

Op 18 percelen zullen geen agrarische activiteiten meer plaatsvinden en wordt de bestemming omgezet naar wonen in combinatie met een bedrijfsruimte van maximaal 300 vierkante meter. In de meeste plannen worden andere gebouwen die op de percelen staan gesloopt. Eén aanvrager kiest ervoor om de bestemming om te zetten naar een zorgboerderij. De gemeente heeft op dit moment nog ruim 20 aanvragen in behandeling.

Nieuw perspectief

,,Een mooi eerste resultaat’’, zegt wethouder Jan Pieter van der Schans. ,,Het is belangrijk dat er op de erven waar niet meer geboerd wordt, nieuw perspectief komt. We zien dat veel eigenaren kiezen voor een combinatie van wonen en werken. Zo houden we het landelijk gebied van Ede vitaal en leefbaar.’’

Bestemming wijzigen

Tegelijkertijd zijn er nog veel agrarisch bestemde percelen waar geen agrarische activiteit meer plaatsvindt of boeren van plan zijn te gaan stoppen. Van der Schans: ,,Begin dit jaar ging het om ongeveer 600 agrarisch bestemde percelen in Ede. Dat betekent dat er op veel plekken formeel sprake is van strijdigheid met het bestemmingsplan. Maak daarom gebruik van de mogelijkheden die de gemeente biedt en laat je bestemming aanpassen.’’ De speciale regeling (ProMo) is vooral interessant voor kleinere erven met relatief weinig bebouwing. Voor grotere erven blijft het reguliere functiewisselingsbeleid van toepassing. De regeling levert ook een bijdrage aan het oplossen van de stikstofproblematiek: ongebruikte vergunningen worden bij het wijzigen van de bestemming uit de markt genomen.

Meer informatie

Meer informatie over de regeling (ProMo-regeling) is te vinden op: https://ondernemen.ede.nl/landbouw.

Procedure

De ontwerpbestemmingsplannen liggen binnenkort ter inzage. Na de inzageperiode zal de gemeenteraad in de eerste maanden van 2024 besluiten over de wijzigingen van het bestemmingsplan.