Samenwerken met de gemeente

Veel inwoners van gemeente Ede hebben ervaring met samenwerken en meedenken met de gemeente. Bijvoorbeeld bij het aanleggen van een nieuwe straat, of het organiseren van activiteiten in de buurt. 

In de Edese Participatie Aanpak staan afspraken over samenwerking tussen inwoners en gemeente. Die afspraken willen we verbeteren. Daarom gaan we in maart 2023 met inwoners in gesprek. Ook hebben we inwoners eind 2022 via een vragenlijst gevraagd wat er goed gaat, maar ook wat er beter kan. Bekijk hieronder de resultaten. 

Eind 2022 hebben 1.096 inwoners van de gemeente Ede een online vragenlijst over de samenwerking tussen inwoners en gemeente ingevuld. Hieronder leest u een korte samenvatting van de resultaten.

Wilt u alle resultaten inzien? Bekijk dan de volledige onderzoekrapportage met de uitkomsten van de meerkeuzevragen (pdf, 1 MB). Lees hier alle open antwoorden uit de vragenlijst (pdf, 3 MB).  

Wie hebben de vragenlijst ingevuld?

De inwoners die de vragenlijst hebben ingevuld, vormen geen perfecte afspiegeling van de bevolking van de gemeente. Mannen, 50-plussers, hoogopgeleiden en inwoners van Ede-stad zijn oververtegenwoordigd. De resultaten van de vragenlijst zijn dus niet volledig representatief.

Waarbij, wanneer en hoe willen de deelnemers betrokken worden?

Een groot deel van de deelnemers geeft aan dat ze met name betrokken willen worden bij plannen, projecten of beleid in hun eigen straat of buurt. Een kleiner deel geeft aan graag betrokken te worden wanneer het gaat over de hele gemeente. Een groot deel van de deelnemers wil voorafgaand of tijdens het maken van het project, plan of beleid betrokken worden. De meeste mensen geven aan dat ze graag op de hoogte willen worden gehouden en dat ze hun mening willen geven over plannen, projecten of beleid. Een ander deel wil kennis en ideeën inbrengen of actief samenwerken met de gemeente.

Wat vinden deelnemers van de samenwerking met de gemeente Ede?

450 deelnemers hebben wel eens samengewerkt met de gemeente. Zij geven die samenwerking gemiddeld een ruime voldoende (6,6). Op de algemene vraag aan alle deelnemers ‘Hoe waardeert u de manier waarop de gemeente Ede inwoners betrekt bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid, plannen en projecten?’ is het gemiddelde cijfer lager: een 5,8.

Wat gaat er goed?

Een aantal deelnemers geeft aan dat ze Ede Doet (cheques voor bewonersinitiatieven) en het inwonerspanel waarderen. De communicatie met de gemeente wordt door een deel van de deelnemers ervaren als prettig. Mensen vinden het fijn dat de gemeente communiceert via verschillende kanalen, dat ze proactief is en dat ze probeert om verschillende doelgroepen te betrekken.

Wat kan er beter?

Als deelnemers ontevreden zijn over de samenwerking met gemeente Ede, geven ze vooral aan dat ze het gevoel hebben dat de gemeente niet luistert naar hun ideeën en voorrang geeft aan eigen plannen of ideeën.

Een aantal deelnemers geeft aan dat zij vinden dat de communicatie rond de samenwerking beter kan. Hiermee wordt bedoeld dat de gemeente begrijpelijke taal gebruikt en gemeente en inwoner naar elkaar luisteren en elkaar serieus nemen. Ook geven deelnemers aan dat ze graag op tijd betrokken worden en aan de ‘voorkant’ duidelijkheid krijgen over wat er wel of niet mogelijk is. Daarnaast willen deelnemers weten waar ze met vragen terecht kunnen en wat er met hun inbreng is gebeurd.