78e Airborne Luchtlandingen en Herdenking

Eerbetoon aan de laatste Market Gardenveteranen

Zojuist herdachten ruim 30.000 mensen op de Ginkelse Heide de luchtlandingen van 78 jaar geleden. De Airborne Luchtlandingen en Herdenking is weer als vanouds, na twee beperktere edities in coronatijd. Naast de herdenking is er een uitgebreid programma in de lucht en op de Heide.

Dit jaar is het 78 jaar geleden dat bijna 2000 Britse parachutisten werden gedropt op de Ginkelse Heide in Ede als onderdeel van Operatie Market Garden. Het doel, de brug bij Arnhem veroveren, werd niet behaald. De slag mislukte, het bleek een brug te ver. Vele militairen sneuvelden of raakten vermist.

Laatste WO II-veteranen

Tijdens de herdenking waren zeven Market Garden- en WO II-veteranen aanwezig. Burgemeester René Verhulst: “We zijn als organisatie vereerd en dankbaar dat we deze helden mogen ontvangen op de Ginkelse Heide. Prachtig dat deze mannen de reis nog hebben kunnen maken.”

Herdenking

Na een woord van welkom door sergeant-majoor Peter Bakker was er een minuut stilte voor Queen Elizabeth II. Tijdens de herdenking werd gesproken door burgemeester René Verhulst van Ede, luitenant-generaal Andrew Harrison van het Parachute Regiment, brigadegeneraal Cas Schreurs van 11 Luchtmobiele Brigade en door de dominee van 16 Air Assault Brigade. Vervolgens werden tien kransen gelegd. Het kindercollege legde bloemen.

Herdenken, beseffen, beleven

Burgemeester René Verhulst: “Vandaag zijn we stil voor de vele slachtoffers die hier gevallen zijn, voor de strijd die zij leverden en voor de overlevenden die er nog zijn. Voor hen die vielen voor ons vaderland. En voor hen die hun leven waagden voor dat van anderen. Om te kunnen vieren dat we 77 jaar vrij zijn. Dat wij in vrijheid kunnen leven, keuzes kunnen maken en dat gezamenlijk kunnen herdenken, beseffen en beleven.”

Programma hervat

Na de herdenking wordt het programma in de lucht hervat. Bezoekers kunnen genieten van een helikopterdemo. De para’s van Parachute Group Holland springen nog een keer uit de Dakota die is ingezet tijdens Operatie Market Garden en D-Day. Nog een echte veteraan dus.