Verkiezingen Tweede Kamer
Op 17 maart 2021 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Op deze pagina vindt u alle informatie. Ook plaatsen we hier de uitslagen.
Ondersteuningsverklaringen
Aan de Tweede Kamerverkiezingen kunnen ook nieuwe politieke partijen meedoen. Zij moeten per kieskring waarin zij willen meedoen 30 ondersteuningsverklaringen inleveren. Deze verklaringen kunt u afleggen op het raadhuis bij de balie Publiekszaken. Hiervoor geldt het volgende:
- januari t/m 1 februari: Afleggen van ondersteuningsverklaringen is zonder afspraak mogelijk bij de balie Publiekszaken tijdens de gebruikelijke openingstijden.
- Maandag 9:00 - 13:00 uur
- Dinsdag 9:00 - 13:00 uur
- Woensdag 13:00 - 20:00 uur (gesloten 17:00 uur - 18:00 uur)
- Donderdag 9:00 - 13:00 uur
- Vrijdag 9:00 - 13:00 uur
- 3 en 4 februari: Inwoners kunnen zonder afspraak tussen 09:00 en 17:00 uur langskomen voor herstel van eventuele verzuimen.
- Voor het afleggen van een ondersteuningsverklaring heeft u een ingevulde ondersteuningsverklaring en een geldig legitimatiebewijs nodig.
Stemmen vanuit het buitenland
Bent u op 17 maart 2021 tijdens de Tweede Kamerverkiezing in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u nog wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente of in Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Stem dan via een volmacht of per brief
Als u niet in Nederland woont
Woont u niet in Nederland? Dan kunt u stemmen per brief. Dat heet briefstemmen. U moet zich hiervoor eerst registreren bij de gemeente Den Haag. Uw aanvraag moet op zijn laatst op 17 februari 2021 om 23.59 uur (Nederlandse tijd) bij de gemeente Den Haag binnen zijn. Lees verder op de website van de gemeente den Haag.
Als u tijdelijk in het buitenland bent
Bent u op 17 maart tijdelijk in het buitenland? Dan kunt u kiezen of iemand anders voor u laat stemmen met een volmacht (zie voor meer info het kopje “Volmacht aanvragen”) of dat u per brief stemt. Voor het briefstemmen kunt u een briefstembewijs aanvragen bij de gemeente Den Haag. Uw aanvraag moet op zijn laatst op 17 februari 2021 om 23.59 uur (Nederlandse tijd) bij de gemeente Den Haag binnen zijn. Lees verder op de website van de gemeente den Haag.
Volmacht aanvragen
Als u geen mogelijkheid ziet om een stem uit te brengen tijdens verkiezingen, dan kunt u iemand anders machtigen om dit voor u te doen. Iedereen met kiesrecht kan een stempas laten omzetten in een volmachtsbewijs. De persoon die u machtigt, kan de volmachtsstem (maximaal 3 volmachten) alleen tegelijkertijd met zijn/haar eigen stem uitbrengen
Onderhandse volmacht
Om een machtiging te geven, gebruikt een kiezer de hiervoor bestemde achterzijde van de stempas. Dit heet een 'onderhandse volmacht'. De kiezer moet de gegevens invullen en hij/zij en de gemachtigde moeten beiden tekenen. U hoeft hier dus niet voor naar de gemeente. Een onderhandse volmacht kunt u alleen geven aan een kiezer die in dezelfde gemeente woont.
Bij het stemmen moet de gemachtigde een (kopie van het) identiteitsbewijs tonen van de volmachtgever. Dit bewijs mag op de dag van de stemming maximaal 5 jaar verlopen zijn. Een volmachtgever die uiteindelijk toch in de gelegenheid is om zelf te gaan stemmen, kan de onderhandse volmacht intrekken. In dat geval moet hij/zij zijn/haar tot volmacht omgezette stempas terugvragen bij de gemachtigde. Met deze stempas kan hij stemmen.
Schriftelijke volmacht
Een schriftelijke volmacht kunt u via onze website aan vragen door in te loggen met uw DigiD. De gemachtigde ontvangt het volmachtbewijs per post.
U kunt ook een aanvraagformulier (docx, 23 KB) invullen. Deze stuurt u per post naar de burgemeester van de gemeente waar u op de dag van kandidaatstelling (1 februari 2021) woonde. Dit verzoekschrift moet uiterlijk 5 dagen voor de verkiezing door de burgemeester zijn ontvangen. U en degene die u machtigt vullen allebei een deel van dit formulier in. De gemachtigde hoeft, anders dan bij een onderhandse volmacht, niet in dezelfde gemeente te wonen. De gemachtigde ontvangt bij inwilliging van het verzoek een volmachtbewijs waarmee hij/zij namens de andere kiezer kan stemmen.
Adresgegevens:
Gemeente Ede
t.a.v. afdeling Verkiezingen
Postbus 9022
6710 HK Ede
U kunt dit ingevulde formulier ook mee nemen bij uw baliebezoek. Hier voor werken wij wel op afspraak.
Het is niet mogelijk om een schriftelijke volmacht in te trekken. Als een volmacht schriftelijk is aangevraagd, verklaren we de stempas van de volmachtgever namelijk ongeldig. Daarnaast wordt deze ook vermeld op de lijst van ongeldige stempassen. De volmachtgever kan daardoor zijn/haar stem niet meer zelf uitbrengen en ook geen vervangende stempas krijgen.
Kiezerspas aanvragen
Met een kiezerspas kunt u bij de verkiezing voor de Tweede Kamer stemmen bij alle stembureaus in heel Nederland. Een kiezerspas kunt u via onze website aan vragen door in te loggen met uw DigiD. Deze wordt per post naar uw adres verzonden.
U kunt ook een schriftelijk verzoek indienen tot uiterlijk 5 dagen voor de verkiezingen. Stuur hiervoor een aanvraagformulier Kiezerspas (docx, 18,94 KB) samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs en de stempas wanneer u deze al heeft ontvangen post op naar:
Gemeente Ede
t.a.v. afdeling Verkiezingen
Postbus 9022
6710 HK Ede
U kunt de kiezerspas persoonlijk aanvragen tot uiterlijk 12 maart 2021 om 17.00 uur. Neem een geldig identiteitsbewijs en uw stempas voor de verkiezingen mee. U krijgt de kiezerspas direct mee. Let op, maak wel eerst een afspraak.
Vervangende stempas aanvragen
Wanneer vraagt u een nieuwe stempas aan? U vraagt een nieuwe stempas aan als u uw oude stempas kwijt bent, uw stempas ernstig beschadigd is of als u uw stempas nooit hebt ontvangen (LET OP: de passen worden uiterlijk op 24 februari verzonden). Als u een nieuwe stempas krijgt dan kunt u niet meer stemmen met uw oude stempas.
Een vervangende stempas kunt u via onze website aan vragen door in te loggen met uw DigiD. Deze wordt per post naar uw adres verzonden.
U kunt ook een schriftelijk verzoek indienen tot uiterlijk 5 dagen voor de verkiezingen. Stuur hiervoor een aanvraagformulier Vervangende stempas (docx, 21 KB) samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs per post op naar:
Gemeente Ede
t.a.v. afdeling Verkiezingen
Postbus 9022
6710 HK Ede
U kunt een vervangende stempas persoonlijk aanvragen tot uiterlijk 12 maart 2021 om 17.00 uur. Neem een geldig identiteitsbewijs en uw stempas voor de verkiezingen mee. U krijgt de stempas direct mee. Let op, maar wel eerst een afspraak.
Stemlocaties
Zodra de locaties bekend zijn worden deze hier kenbaar gemaakt.
Vervroegd stemmen
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 kunnen kiezers van 70 jaar en ouder per brief hun stem uitbrengen. Meer informatie volgt.
Ook gaan de maandag en dinsdag voor de verkiezingsdag in alle gemeenten een beperkt aantal stemlokalen openen om eerder stemmen mogelijk te maken. Zodra deze locaties bekend zijn, maken we deze hier bekend.
Als vrijwilliger helpen
We hebben al veel aanmeldingen ontvangen. Heeft u zich aangemeld en nog niks van ons gehoord? Uiterlijk midden februari laten weten of we u kunnen inzetten.
Vragen over de verkiezingen?
Heeft u vragen over de verkiezingen voor de Tweede Kamer? Gebruik dan ons contactformulier.