Carbid schieten op oudejaarsdag

Vanwege het coronavirus was afgelopen jaar heel veel anders dan normaal. Zo ook de komende jaarwisseling. Zo geldt er bijvoorbeeld landelijk een vuurwerkverbod. Carbid schieten mag wel, als u zich aan de regels houdt. Die regels leggen we graag aan u uit.

Vanwege het coronavirus is de druk op de zorg heel hoog. Door het verbod op vuurwerk, zorgen we er samen voor dat we niet nog meer van de zorg vragen. Fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en knalerwten, mag u wel afsteken. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop. Vanaf 12 jaar mag u dit kopen en gebruiken.

Carbid is toegestaan

Carbid schieten rond de jaarwisseling is al heel lang een traditie in gemeente Ede. Ook deze jaarwisseling is het toegestaan. Voor het schieten van carbid is een aantal spelregels. Houdt u zich hieraan. Zo lopen u en uw omgeving zo min mogelijk gevaar en daarmee ontlast u de zorg.

Tijdstip en locatie

Carbid schieten mag alleen op 31 december tussen 10:00 en 18:00 uur. Het is enkel toegestaan buiten de bebouwde kom op privéterrein. Vraag hiervoor eerst toestemming aan de grondeigenaar of grondgebruiker. Schieten met carbid op openbaar terrein en op openbare wegen mag niet.

Geen overlast veroorzaken

Het is niet de bedoeling dat er overlast ontstaat voor personen, mensen of spullen. De schietlocatie moet daarom op minimaal 75 meter afstand zijn van woningen. En op minimaal 300 meter afstand van zorginstellingen of plekken waar dieren zijn.

Zacht materiaal

Carbid schieten mag met (melk)bussen waar maximaal 40 liter in kan. Sluit de bus alleen met zacht materiaal, bijvoorbeeld een voetbal of plastic zak. Het ontploffen van het brandbare gas ‘acetyleen’ is verboden. Gebruik van deze stof kan voor grote problemen zorgen.

18 jaar of ouder

Kom in deze tijden niet met teveel mensen samen. Op www.rijksoverheid.nl/coronavirus leest u hoeveel mensen maximaal aanwezig mogen zijn op de locatie. Degene die het carbid laat ontploffen is 18 jaar of ouder en heeft geen alcohol of drugs op. Is de schieter jonger dan 18, dan houdt iemand van 18 jaar of ouder toezicht. Ook dan mag die persoon geen alcohol of drugs op hebben.

Meer corona nieuws