Duurzaam rijden

Wij vinden een schone en duurzame leefomgeving belangrijk en willen dit bevorderen, bijvoorbeeld door duurzaam rijden te stimuleren. Voorbeelden daarvan zijn elektrisch rijden en rijden op Groengas/CNG.

Elektrisch rijden

Elektrische auto’s hebben minder of geen CO2 en NO2-uitstoot. Ze stoten minder fijnstof uit en rijden daarom duurzamer dan voertuigen op LPG, diesel of benzine. Door elektrisch rijden te stimuleren werkt de gemeente Ede mee aan een betere luchtkwaliteit en het tegengaan van de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen. De openbare oplaadpalen in de gemeente Ede leveren gecertificeerde groene stroom opgewekt in Nederland.

Openbare oplaadpunten

Bekijk het overzicht van de openbare oplaadpalen. Bij oplaadpalen is minimaal één parkeerplaats gereserveerd voor elektrische voertuigen. U herkent deze parkeerplaats aan speciale borden. U mag er alleen parkeren tijdens het opladen.

Oplaadpunten op eigen terrein

Als u parkeergelegenheid op eigen terrein (oprit, garage, garagebox) heeft, dan plaatst u daar uw persoonlijke oplaadpunt.  Vaak krijgt u bij aanschaf/lease van een elektrische auto van uw autodealer een aanbod voor een laadpunt op uw eigen terrein. De gemeente plaatst geen oplaadpunten op particuliere grond.

Openbaar oplaadpunt aanvragen

Heeft u geen parkeerruimte op uw eigen terrein? Dan kunt u een openbaar oplaadpunt aanvragen. Bij het plaatsen van nieuwe oplaadpunten bepaalt de gemeente de locatie. Door laadpalen op de juiste plekken te plaatsen, worden zoveel mogelijk elektrisch rijders bediend en wordt een dekkend netwerk van laadpalen gecreëerd. Laadpalen hebben meestal twee aansluitingen.

Elektrisch rijden voor ondernemers

Elektrisch rijden kan voor het bedrijfsleven een interessante keuze zijn. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u meer informatie over de mogelijkheden en mogelijk belastingvoordeel van elektrisch vervoer voor uw bedrijf.

Elektrische fietsen en scooters

Elektrische fietsen kunt u bij elke fietsenwinkel kopen en geven trapondersteuning tot soms zelfs 45 km/uur. De elektrische scooter is een ander goed alternatief. Deze zijn niet alleen schoon en stil, maar ook nog eens goedkoop in gebruik. Voor het opladen van elektrische fietsen en scooters gebruikt u een gewoon stopcontact.

Groengas rijden

Groengas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Groengas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar

Tanklocaties

Kijk op de website van Groengas Nederland voor tanklocaties. Daar vindt u ook de voordelen van rijden op groengas en andere voordelen van rijden op Groengas.