Actueel Ede

Actueel Ede

15 mei 2017

Prijswinnaars Voor het oprapen

Prijswinnaars Voor het oprapen

Begin maart schreef gemeente Ede de City Challenge Voor het oprapen uit. De gemeente daagde Edese scholieren, Edenaren en landelijke challengers uit om met slimme oplossingen te komen om zwerfafval in Ede op te ruimen en tegen te gaan. Zaterdag 13 mei werden de winnaars bekendgemaakt en overhandigde wethouder Harry van Huijstee de prijzen. In de categorie Edese scholieren ging Jasper Bos er met de eerste prijs vandoor met het idee van een slimme app. Onder de Edese inzendingen won Krijn Driessen met zijn idee wegsponsoren van afval. Het idee Rommelroute, ingezonden door een vijftal Delftse studenten, werd uitgeroepen tot landelijke winnaar.

Jasper Bos kreeg een cheque ter waarde van € 250,-  voor zijn Prullenbak-radar, een app om prullenbakken mee te kunnen vinden. Juryvoorzitter en projectleider Sigrid Keek: “We waren met name gecharmeerd van het spelelement in Jaspers plan.” De Kauwgumprullenbak van Lorraine van der Spoel was goed voor een tweede plek. Het idee Prullenbakkenpoppen van Cecile Gunsing, Dana van den Berg en Julia van Roomen belandde op de derde plaats.

Bij de Edenaren vielen ook Judith Klostermann en Annemarie Bruil in de prijzen. De eerste met een competitie voor scholen voor de schoonste schoolomgeving en een opruim set voor wandelaars en fietsers. De tweede met een Buurt BBQ en wedstrijdje zwerfafval zoeken.

Het beste landelijke idee, de Rommelroute, scoorde hoog op originaliteit, effectiviteit en praktische uitvoerbaarheid. Thomas Lensvelt en zijn medestudenten verdienden € 1.000 met dit plan voor een rondreizend circus van interactief en informatief straatmeubilair.

Nu de prijswinnaars bekend zijn gemaakt, gaat de gemeente de verschillende plannen uitwerken. Wethouder Harry van Huijstee: “Dit doen we het liefst in samenwerking met de bedenkers. Daarnaast  zullen we de rest van de in totaal 85 inzendingen gebruiken om de huidige projecten van Ede Schoon te verbeteren en ter inspiratie voor het programma in de toekomst. Er zitten namelijk zoveel gekke, creatieve en inspirerende ideeën tussen! We zijn ontzettend blij met alle input.”

Met de feestelijke prijsuitreiking is de City Challenge ‘Voor het oprapen’ afgerond. De challenge was onderdeel van Ede Schoon 2016-2023, een meerjarenplan van de gemeente om Ede te ontwikkelen tot een jonge en groene stad waar ontmoeten en verbinden centraal staan. Met ‘Voor het oprapen’ richtte de gemeente zich voornamelijk op bewustwording en gedragsverandering onder jongeren.