Actueel Ede

Actueel Ede

24 november 2017

Zangeres Tineke Roseboom winnaar Cultuurprijs 2017

Cultuurprijs 2017

De uitreiking van de Cultuurprijs 2017

“Loepzuiver, ontroerend, meeslepend en vol drama”. Zo wordt de zang van zangeres Tineke Roseboom omschreven. De Bennekomse is de winnaar van de Edese Cultuurprijs 2017. Ze ontving de prijs vandaag uit handen van wethouder cultuur Johan Weijland. De Juryprijs gaat dit jaar naar Poppodium Ede.

Tineke Roseboom is een breed onderlegde zangeres die de cultuurprijs verdient omdat ze als beroepszangeres al veel heeft bereikt en grote stappen maakt in haar carrière.” schrijft de jury in haar juryrapport. Tineke zong bijvoorbeeld de muziek in van de Amerikaans/Chinese film 'The jade Pendant' en zong mee met Alarion, een metal-project van Nederlandse bodem. Ze heeft al twee cd’s op haar naam staan en wordt op dit moment in Londen gecoacht door de wereldberoemde sopraan Emma Kirkby.

Bij alles wat ze doet, blijft ze haar Edese wortels trouw. De presentatie van haar eerste solo-cd was in de Oude Kerk van Bennekom en als privé docent geeft ze zangles aan diverse leerlingen uit onze gemeente. De eindconclusie van de jury: “Tineke Roseboom is een veelzijdig muzikaal talent dat we moeten koesteren in Ede.”

Poppodium Ede

Poppodium Ede wint de Juryprijs. “Met hun activiteiten levert het Poppodium een belangrijke bijdrage aan het culturele leven in Ede,” oordeelt de jury. Evenementen als Muziek Bij De Buren, Rock'in Parkweg, huiskamerconcerten bij de Jonge Dame en het creatieve festival voor kinderen bij de Oude Kerk. Hun street-art is op verschillende plekken in Ede te bewonderen. Met hun activiteiten bereikt Poppodium Ede een breed publiek. De jury:  “Of je nu van heavy-metal of van singer-songwriters houdt, of je nu jong of oud bent, ze heeft iedereen wat te bieden. En dat allemaal zonder winstoogmerk!  Daarom vinden wij het meer dan verdiend dat de Juryprijs naar Poppodium Ede gaat.”

Cultuurprijs Ede

De gemeente Ede reikt eens in de drie jaar de Cultuurprijs uit aan mensen of instellingen die zich op een bijzondere manier inzetten op cultureel gebied. De Cultuurprijs bestaat uit een bedrag van € 5.000, een oorkonde en een kunstwerk van Anneke Schat uit Lunteren (maker van de Televizierring). Eerder dit jaar hebben inwoners kandidaten voorgedragen voor de Cultuurprijs. De jury heeft uit deze kandidaten de winnaar gekozen. Daarnaast kiest de jury zelf een winnaar van de Juryprijs. Deze prijs is bedoeld als aanmoediging en bestaat uit een bedrag van € 2.500 en een kunstwerk.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit Rogier Pelgrim (singer-songwriter), Theo Verburg (architect en winnaar Cultuurprijs 2014), Ine Boeijen (kunstenares) en Arno van der Valk (historicus).

Genomineerden

De genomineerden voor de Cultuurprijs Ede 2017 waren Aart Homoet, Arno Setz, Balletschool Barbara Bunskoek, Cultureel Café Dante, Dick en Elly Meyer, Fearless Festival, Galerie zuid Guus Kuit, Geen Broere, Harry Oonk, Hendrik van der Poel, Het Edes Orkest, Horeca Belangenvereniging Museumplein,
Jantina Boelens, KNA Lunteren, Leon Schut, Live Stage Marnix, Muziekvereniging De Harmonie, Nando Eskes, Novae Popschool, Omroep Ede, Poppodium Ede, Rocking Old School aka ROS Ede, Salman Ezzamouri, Stichting 14Karaats, Stichting Militaire Historie Ede, Thea Botschuijver, Trijn Romein, Vereniging De Kijkdoos, Ellen Bouter, Muziekvereniging De Harmonie en Koor Onbeperkt Talent Karen Brouwer.