December: Historisch Cahier 'Leven van Barmhartigheid'

Cover HC Leven van Barmhartigheid
Cover HC Leven van Barmhartigheid

Onder de titel “Leven van barmhartigheid. Geschiedenis van de armenzorg in Ede” is deel 24 in de reeks Historisch Cahiers Ede verschenen. In deze publicatie beschrijft de Edese schrijver Gerard van Bruggen hoe door de eeuwen heen is omgegaan met de zorg voor arme inwoners. Welke instellingen en personen waren hierbij in onze gemeente betrokken. En wat betekende en betekent deze hulp tot aan de dag van vandaag.

Aan de hand van veel onderzoek in archieven van de gemeente, kerken en andere bronnen beschrijft Van Bruggen de redenen van armoede in onze gemeente zoals dit ooit is ontstaan. Waarom raakten sommige mensen in de problemen, hoe gingen ze daar zelf mee om en wie was in staat om hen hulp te geven. Welke vormen zijn er voor deze hulp gevonden, wat was het effect en heeft het echt geholpen. Wie voelde zich genoodzaakt om armen te helpen en welke voorwaarden werden aan deze hulp verbonden. Deze en veel andere vragen onderzocht hij en hij beschrijft het resultaat van deze zoektocht in dit nieuwe cahier.

Van Bruggen heeft inmiddels meerdere uitgaven in de reeks Historische Cahiers Ede op zijn naam staan. Zo schreef hij eerder over de geschiedenis van het marktwezen in Ede en over het Belgisch vluchtoord op de heide tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Dit cahier is te koop in de boekhandel en bij het Gemeentearchief voor 14,50 euro.