Maart: Turkse herinneringen in Historisch Cahier

In de ENKA-fabriek
In de ENKA-fabriek

Op zaterdag 7 maart is, tijdens een speciale bijeenkomst in Cultura, een nieuwe uitgave verschenen over en naar aanleiding van de eerste generatie Turkse gastarbeiders in Nederland en in het bijzonder in Ede. Een ander cahier dan voorgaande uitgaven door de vormgeving, verhalen en gedichten en zowel Nederlandse als Turkse tekst.

De samenstelling is verzorgd door Mustafa Celik. Diverse anderen hebben ook bijdragen aan het boek geleverd. Burgemeester Cees van der Knaap schrijft in zijn woord vooraf bij de uitgave heel treffend: “Het beschrijven van de geschiedenis van de eerste generatie Turkse Edenaren is een prachtig initiatief. Met als opzet dat de eerste en tweede generatie Turken elkaar goed begrijpen. Maar ook als gids voor autochtone Edenaren, die geïnteresseerd zijn in de historie van de Edese Turken. En bovenal dat hun mooie en indringende verhalen niet verloren gaan”. Al met al genoeg motivatie om deze verhalen op te nemen als onderdeel van de Edese geschiedenis in onze reeks Historisch Cahiers Ede.

De titel van deze uitgave is “Levenslang heimwee. Ömür boyu özlem. Over de eerste generatie Turkse Edenaren” en is te koop in de studiezaal van het Gemeentearchief en in de boekhandels voor de prijs van 12,50 euro.