Oktober: Historisch café 9 november

Historisch Café in Cultura
Historisch Café in Cultura

Gemeentearchief Ede organiseert op woensdagmiddag 9 november a.s. weer een Historisch Café. U bent hiervoor welkom in het atrium van Cultura, Molenstraat 45, 6711 AW Ede.

Vijf sprekers vertellen deze middag een bijzonder verhaal. Tijdens de lezingen is er gelegenheid om met elkaar over de diverse onderwerpen in gesprek te gaan.

Programma

  • 13.30 uur: ontvangst met koffie en thee

  • 14.00 uur: welkom en opening

  • 14.05 uur: Charlotte Witte, sinds juni j.l. afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Zij gaat ons vertellen over Stuifzandbestrijding op de Veluwe, hoe het buurschap Harskamp de heidevelden en stuifzanden collectief beheerde en over het effect van de overheidsbemoeienis.

  • 14.30 uur: Hassan El Ghouti, doet al ruim 20 jaar vrijwilligerswerk voor Marokkaanse gemeenschap, met het emigratie-aspect als groot aandachtspunt. Hij vertelt over het ‘Project Marokkaanse gastarbeiders’. Dat begint 50 jaar geleden, als de eerste Marokkanen naar Ede komen. Momenteel is hij  bezig met het schrijven van een boek met verhalen over deze bijzondere mannen.

  • 14.55-15.05 uur: korte pauze

  • 15.05 uur: Raymond Risamenapatty, lid van het Moluks Platform Lunteren/ Ede en omstreken, geeft een korte inleiding over de komst van de Molukkers naar Nederland op 21 maart 1951, dit jaar 65 jaar geleden. Vervolgens gaat Minggus Latul in op het Verhalenproject van Stichting Ana Upu over de Molukse gemeenschap in de gemeente Ede en vertelt hij onder andere over het samenstellen van een Moluks Cahier in samenwerking met de gemeente Ede.

  • 15.30 uur: Aart Homoet, doceerde onder andere bewegingsonderwijs, geschiedenis en filosofie op het Christelijk Streeklyceum in Ede. Hij komt vertellen over zijn onlangs verschenen boek “Rooie rakkers tussen zwarte kousen. Een eeuw socialisme in Ede”.

  • 16.00 uur: afsluiting programma, met gelegenheid om de onderlinge contacten aan te halen.

De middag is vrij toegankelijk en iedereen is welkom! Graag vooraf aanmelden. Stuurt u hiervoor een mail naar gemeentearchief@ede.nl met vermelding van uw naam en het aantal personen. Voor meer informatie kunt u bellen met telefoonnummer 14 0318.