In Memoriam Ineke Mertens

Ineke Mertens
Ineke Mertens

Op 23 augustus ontvingen wij bericht van het overlijden van onze vrijwilliger Ineke Mertens. Haar naaste collega Paul Standaart schreef een In Memoriam.

Ineke Mertens (68 jaar)

Naast haar beroep als vertaalster (Russisch/Frans/Engels), wilde ze ook graag wat met haar handen doen. Zo kwam ze als een van de eerste vrijwilligers, ongeveer 12,5 jaar geleden, werken bij het gemeentearchief.
Zij begon met het conserveren van het fotoarchief, gevolgd door het herordenen van de algemene documentatie verzameling, waar zij haar bibliothecaire vaardigheden en ervaring kon gebruiken. Als laatste klus was ze bezig met het beschrijven van de video's uit het audiovisuele archief.

Haar interesse en belangstelling was breed, wat ook blijkt uit de keuze van haar vertaalwerk. Naast werk over de Frans politiek filosoof Alexis de Tocqueville en de beschrijving van het anarchisme door Alex Butterworth, vertaalde ze ook historische werken, zoals Napoleon in Egypte en het laatste boek S.P.Q.R., een geschiedenis van het Romeinse Rijk. Ook nam ze het wat lichtere werk, zoals Kerkhof in Londen, een historische thriller uit de Victoriaanse tijd, onderhanden. Waaraan ze ook begon, ze bereidde zich altijd terdege voor door zich uitgebreid in te lezen in het onderwerp.
Haar vertaalwerk oogstte veel bewondering, juist door haar manier waarop ze een bij het werk passend ritme vond. Bij haar laatst vertaalde boek stond dan ook de opmerking dat de vertaling door Ineke Mertens erg lekker weg las.

Ineke was een aimabel mens met een grote belangstelling in mensen, maar wilde zelf wel de selectie daarin maken. Ze was heel erg gesteld op haar privacy en woonomgeving.
Ze had een bijzonder gevoel voor humor en was ondanks lichamelijke ongemakken bijna altijd positief.

Zij leeft voort in onze gedachten.