Juli: Digitaal tafelen in de Gemeente Ede

Digitale tafel
Digitale tafel

Op 6 juli vond de lancering plaats van Digitaal Tafelen. Tijdens het drukbezochte Historisch Café in het Akoesticum werden verhalen en collecties gepresenteerd op multitouchtafels. Bij zeven instellingen staat zo’n tafel: Museum Vliegbasis Deelen, Platform Militaire Historie Ede, Kijk- en Luistermuseum Bennekom, Nederlands Tegelmuseum Otterlo, Historisch Museum Ede, Museum Lunteren en het Gemeentearchief Ede. Er is ook een tafel die binnen en buiten de gemeente Ede kan rondreizen, langs scholen, toeristische attracties, zorginstellingen etcetera.

Oude kaartlagen

Met Ede op de Kaart worden oude kaartlagen geprojecteerd op de huidige kaart van Ede. Ook interessante plekken (POI's of points of interest) zijn aangegeven met de daarbij horende informatie. Door middel van een QR-code kan de informatie worden ‘getransporteerd’ naar bijvoorbeeld een smartphone.

Collectie Ede app

Op de multitouch tafels is ook een afgeleide van de CollectieGelderland app gemaakt met alleen voorwerpen van Edese organisaties, de Collectie Ede app. Verborgen collecties (bijvoorbeeld foto’s en ansichtkaarten van Lunteren) zijn nu gepubliceerd. Ook de collectie van het Gemeentearchief Ede is toegevoegd aan de app. In de komende periode wordt steeds nieuwe content toegevoegd vanuit de websites Ede op de Kaart en CollectieGelderland.

Museum Overleg Ede

Het project Digitaal Tafelen is een initiatief van de Edese musea, verenigd in het Museum Overleg Ede, en het Gemeentearchief. Het is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Ede en wordt uitgevoerd door Erfgoed Gelderland.