Airborne Ede-maand

September is een bijzondere maand: de Airborne Ede-maand. Het is de maand waarin we stilstaan bij hen die in 1944 vochten voor onze vrijheid. We herdenken Operatie Market Garden, het bombardement op Ede en de luchtlandingen. Tweeduizend parachutisten landden in 1944 op de Ginkelse Heide bij Ede. Dit was het begin van de bevrijding van Nederland. De impact van deze operatie is nog steeds zichtbaar in onze gemeente.

Tijdens de Airborne Ede-maand herdenken we het verleden, vieren we onze vrijheid en staan we stil bij hoe waardevol vrede en veiligheid is. Dat doen we met herinneringsevenementen. Daarnaast zijn er talloze activiteiten gericht op de thema’s herdenken, beseffen en beleven.

Op vrijdagochtend 20 september 2024 herdenken we het bombardement op Ede-Zuid. Er werden in totaal 360 bommen afgeworpen, 71 burgers overleefden dit niet. De herdenking is van 11:00 tot 12:00 uur. Het monument staat aan de Parkweg, ter hoogte van de kruising met de Johannes Bosboomlaan.

Tijdens de jaarlijkse herdenking eren we de helden van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide samen met veteranen, genodigden en onze inwoners. Dit jaar is de herdenking op zaterdag 21 september 2024. De herdenking gaat hand in hand met de Luchtlandingen van 11 Luchtmobiele Brigade en een publieksprogramma voor jong en oud. Herdenken, beseffen en beleven doen we samen op de Ginkelse Heide en vanuit huis op televisie.

Meer informatie over bijvoorbeeld het programma vindt u later op de website.

Op zaterdag 28 september is het Pegasus Wandelfestival. Een bijzondere culturele beleveniswandeling met verschillende routes. Meer informatie over het Pegasus Wandelfestival vindt u later op de website.

De drie herinneringsevenementen worden verbonden door Culturele en Educatieve Dropzones. Tijdens de hele maand zijn er (muziek)voorstellingen, exposities en streetart. Lees meer over de dropzones op de pagina's Educatieve Dropzones en Culturele Dropzones.

Hoe mooi zou het zijn als we de helden van toen massaal eren door de hele maand september een Airborne Ede-vlag uit te hangen?

U kunt de vlag voor 12,50 euro kopen via de website van de Airborne regio. Vanaf 1 augustus kunt u de vlag ook bij verschillende verkooppunten in gemeente Ede kopen.

Activiteiten in de Airborne Region

Ieder jaar staan we in september stil bij de in 1944 verloren Slag om Arnhem tijdens Operatie Market Garden. Dat doen we binnen de Airborne Region in Ede, Arnhem, Oosterbeek (gemeente Renkum) en Driel (gemeente Over-Betuwe). In de hele regio worden in deze periode herinneringsevenementen georganiseerd. Van conferenties tot muziekevenementen, wandelingen tot hardloopwedstrijden. Uiteraard zijn deze gekoppeld aan de officiële Airborne herdenkingen en de luchtlandingen. Meer informatie over de Airborne Region vindt u hier.

Meer Airborne wandelroutes

Voor bezoekers van de Airborne Region is er veel te doen. Activiteiten worden georganiseerd vanuit de thema's herdenken, beseffen en beleven.  Meer informatie over een bezoek aan Ede en de regio vindt u hier. Alle wandel en fietsroutes in de regio vertellen verhalen over de strijd die in onze omgeving werd gevoerd en nemen u mee langs monumenten en overblijfselen uit de oorlog.

Vrienden van Airborne Ede-maand

Gemeente Ede bedankt alle vrienden van de Airborne Ede-maand. Samen met 11 Luchtmobiele Brigade, vfonds, Vrijheid in Gelderland, PME Legend, Pathé en Monuta maken we het mogelijk om deze maand te organiseren voor inwoners, (inter)nationale veteranen, gasten en iedereen die met ons blijft herdenken. Samen geven we de geschiedenis door!

Vfonds

Het vfonds steunt jaarlijkse vele projecten en initiatieven die zich inzetten voor een vrije en vreedzame samenleving waarin we samen herdenken, samen stilstaan en samenleven met respect voor elkaar. Met deze steun hoopt het vfonds verschillende generaties te inspireren en te stimuleren om zich in te zetten voor een vrije en vreedzame samenleving.

Ook dit jaar is het vfonds trotse partner van Airborne Ede, omdat het alle generaties op unieke wijze betrekt bij de geschiedenis van de Slag om Arnhem. Dit verhaal is immers van ons allemaal: een verhaal over de impact van de oorlog, over dappere strijders die voor onze vrijheid gevochten hebben (en dat nog steeds doen) en over de waarde van vrede en vrijheid vandaag de dag. Kijk voor meer informatie over de projecten en initiatieven op de website van het vfonds.