Airborne 2020
Dit jaar herdenken we 75 jaar vrijheid op een ingetogen manier vanwege de coronapandemie. De herdenking op de Ginkelse Heide vindt in besloten kring en aangepaste vorm plaats. De luchtlandingen en het publieksprogramma gaan helaas niet door. Ook de Poolse en Britse veteranen, vaandeldragers en nabestaanden zullen dit jaar niet aanwezig zijn.
Het herdenken, beseffen en beleven van de Slag om de Ginkelse Heide doen we op afstand, maar wel met elkaar onder het motto: ‘Samen herdenken we thuis’.
Dat de Airborne Luchtlandingen en Herdenking niet door kunnen gaan, betekent niet dat we als gemeente geen aandacht besteden aan deze belangrijke gebeurtenis. Er is hard gewerkt aan een alternatief programma. Hieronder vindt u alle informatie.
Herdenking: live te volgen via Omroep Gelderland
Tijdens de Airborne-herdenking op 19 september herdenken we de dappere strijders die 76 jaar geleden voor onze vrijheid vochten. Dat doen we samen met 11 Luchtmobiele Brigade. We herdenken de gebeurtenissen en slachtoffers bij het Airborne-monument. Op deze dag staan we stil bij hoe waardevol onze vrede en veiligheid is. De herdenking is dit jaar niet toegankelijk voor bezoekers. De luchtlandingen en publieksactiviteiten gaan niet door. Wel is de besloten herdenking live te volgen via de televisie en social media kanalen van Omroep Gelderland. Achteraf is de herdenking terug te kijken via de Facebookpagina van de Airborne.
Oorlogsverhalen
We richten ons dit jaar op de individuele verhalen van veteranen van toen en nu. Bijvoorbeeld dat van brigadegeneraal John Hackett. Wist u trouwens dat er tussen alle springers ook een Franse springer zat? Hoe kwam hij daar terecht? Ook was er een inwoner van Lunteren ingedeeld bij de Britse Airbornetroepen. We delen deze verhalen hier en bijvoorbeeld op de buitenexposities en onze Facebookpagina.
Daarnaast verschijnt eind augustus de regionale Airbornekrant. Deze gratis krant wordt verspreid in de gemeenten Ede, Arnhem, Renkum, Overbetuwe, Lingewaard en Wageningen.
Meer over Operatie Market Garden en de sprong op de Ginkelse Heide vindt u op deze pagina. Of bestel een van de historische cahiers via ons gemeentearchief.
Martien van Barneveld uit Lunteren
Tijdens operatie Market Garden waren er ook Nederlandse militairen die meevochten met de geallieerden. Zeker tien Nederlandse commando’s kwamen op 17 september mee met de geallieerde troepen. Een van hen was Martien van Barneveld uit Lunteren. Hij vocht in mei 1940 tegen de Duitsers op de Peellinie. Na de overgave stak hij het Kanaal over naar Engeland en diende bij de Prinses Irene Brigade. Na een loodzware training begon hij als commando bij Nr. 2 Dutch Troop. Voor operatie Market Garden werd de helft van de commando’s verdeeld over Britse eenheden. Van Barneveld landde op 17 september met een glider bij Wolfheze. Hij stond samen met drie andere Nederlanders onder bevel van generaal-majoor Urquhart. In 1951 kreeg hij uit handen van prins Bernhard een dapperheidsonderscheiding voor zijn inzet, de Bronzen Leeuw.
Yves Hacart
De Franse luitenant Yves Hacart diende in de Tweede Wereldoorlog als verbindingsofficier bij de 78th Division van de 1st Army in the British V corps in Algarije. In 1942 raakte hij gewond en werd verpleegd in Algerije. Daar raakte hij bevriend met Major Sir Richard de Bacquencourt Des Voeux, een Brits officier van het 1ste Britse Parachute Battalion. Hacart ging naar Engeland en na verschillende trainingen en plaatsingen sloot hij zich in augustus 1944 aan bij 156 Battalion van de 1st Airborne Division, onder leiding van Sir Richard de Bacquencourt Des Voeux.
Op eigen verzoek ging Hacart op 18 September 1944 mee met Operation Market Garden naar Nederland. Tijdens zijn sprong boven de Ginkelse Heide werd hij dodelijk getroffen. In oktober 1945 werd zijn lichaam gevonden in een veldgraf op de heide. Hij werd herbegraven op de begraafplaats in Oosterbeek. In 1949 werd zijn lichaam overgebracht naar een Franse begraafplaats in Kapelle. Op verzoek van zijn ouders vindt Hacart in november 1949 uiteindelijk zijn laatste rustplaats in het kasteel op het landgoed van zijn ouders in Frankrijk.
Verkoop Airborne Ede-vlag
Hoe mooi zou het zijn als we de helden van toen massaal eren door in september een Airborne Ede-vlag uit te hangen? Als gemeente schenken we de vlag aan onder meer Edese basisscholen, erfgoedcentra en verzorgingstehuizen. Daarnaast is de vlag dit jaar voor een verlaagd tarief van € 9,95 te koop via www.airborneherdenking.nl en verschillende verkooppunten in gemeente Ede.
Verkooppunten
- Boek en Buro, Grotestraat 26, Ede
- Gamma Ede, Lorentzstraat 3, Ede
- Hotel de Paasberg, Arnhemseweg 20, Ede
- Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 21, Ede
- Recreatiepark De Dikkenberg, Panoramaweg 27, Bennekom
- VVV Informatiepunt in Cultura, Molenstraat 45, Ede
- VVV Informatiepunt in Prima, Dorpstraat 62, Harskamp
- VVV Informatiepunt in The Readshop, Dorpstraat 121, Lunteren
Airborne-filmweek Pathé
Tijdens de Airborne-filmweek van 16 tot en met 19 september laat Pathé Ede verschillende films zien over de Tweede Wereldoorlog en Operatie Market Garden. Alle vier de filmavonden zijn gratis te bezoeken. Hierbij geldt: vol is vol. Uiteraard wordt er voldaan aan coronamaatregelen die dan gelden.
U KUNT GEEN KAARTJES MEER RESERVEREN, ALLE VOORSTELLINGEN ZIJN VOL.
Programma:
The Imitation Game op woensdag 16 september
Midway op donderdag 17 september
Theirs is the Glory op vrijdag 18 september
A bridge Too Far op zaterdag 19 september
Doeboek voor kinderen
We hebben dit jaar een gratis Airborne Ede-doeboek ontwikkeld voor basischoolleerlingen in de bovenbouw. Zo kunnen kinderen spelenderwijs leren over de geschiedenis van de oorlog in Ede. Van opdrachten bij monumenten in Ede en het maken van een eigen landmark tot kennisvragen over belangrijke mensen uit de Tweede Wereldoorlog met een plantsoen- of straatnaam in Ede.
Download hier het Doeboek (pdf, 6,14 MB).
Airborne-exposities
De komende maanden kunt u op verschillende plekken in gemeente Ede exposities bekijken. Deze vertellen het verhaal van Operatie Market Garden, vrijheid en veteranen.
Missies van toen en nu
Een van de mannen die op 18 september sprong op de Ginkelse Heide was brigadegeneraal John Hackett. In 1943 kreeg hij de leiding bij de 4th Parachute Brigade, onderdeel van de 1st Airborne Division, die onder meer boven de Ginkelse Heide bij Ede sprong. In de expositie wordt het verhaal van generaal John Hackett en Operatie Market Garden naast dat van korporaal der eerste klasse Mert Oygur en de missies van zijn 11 Luchtmobiele Brigade geplaatst. Ook korporaal Oygur heeft gevechtssituaties meegemaakt tijdens zijn uitzendingen in Afghanistan en Irak. Bij de verhalen ziet u foto’s van toen en nu.
De expositie ‘Missies van Toen en Nu’ is te zien op drie verschillende locaties in Ede:
- Nu te bezichtigen op de Ginkelse Heide naast het landmark.
- In september bekijkt u de expositie in winkels in het centrum van Ede. De deelnemende winkeliers markeren hun winkel met herkenbare Airborne-attributen. Algemene informatie over de expositie en de route is te vinden op een groot bord bij de Oude Kerk.
- In september in Pathé Ede: combineer uw bezoek aan de filmweek met het bekijken van de expositie.
Openluchtexpositie Vrijheid
In de natuurtuin van Natuurcentrum Veluwe staat een expositie van meer dan twintig werken van kunstenaar Salman Ezzammoury met het thema ‘Vrijheid: vieren, herdenken en doorgeven’. Ezzammoury heeft daarbij inspiratie gehaald uit een citaat van Mahatma Ghandi: "Vrijheid is niet de moeite waard als het niet de vrijheid geeft om te dwalen".
- Adres: Natuurtuin, Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a, Ede.
- Te bezoeken van 1 september t/m 30 november tussen zonsopkomst en zonsondergang
Airborne kunst expo Stingerbol
‘Herdenken in Vrijheid’ is het thema van de Airborne-expositie in de Stingerbol. Zo’n 15 ervaren kunstenaars, waaronder enkele kunstenaars van het Platform Edese Kunstenaars (PEK) laten hun werk zien. Entree: € 3. Reserveer uw tickets via deze link.
- Adres: De Stingerbol ligt op het voormalige kazerneterrein, Nieuwe Kazernelaan Ede.
Exposities in andere Airborne gemeentes
De expositie ‘Missies van Toen en Nu’ is gekoppeld aan de buitenexposities van de drie andere Airborne-gemeenten Arnhem, Overbetuwe en Renkum. Bekijk het programmaboekje (pdf, 5,54 MB) voor begeleidende verhalen en routes. In september is er aanvullende informatie te vinden via www.gelderlandherdenkt.nl
Veteranen
Hoewel de veteranen dit jaar niet aanwezig zijn bij onze herdenking, worden ze niet vergeten. Alle veteranen krijgen in september een speciale boodschap van de burgemeesters van de vier Airborne-gemeentes.
Gesteund door
Vfonds
Het vfonds steunt jaarlijkse vele projecten en initiatieven die zich inzetten voor een vrije en vreedzame samenleving waarin we samen herdenken, samen stilstaan en samenleven met respect voor elkaar. Met deze steun hoopt het vfonds verschillende generaties te inspireren en te stimuleren om zich in te zetten voor een vrije en vreedzame samenleving.
Ook dit jaar is het vfonds trotse partner van Airborne Ede, omdat het alle generaties op unieke wijze betrekt bij de geschiedenis van de Slag om Arnhem. Dit verhaal is immers van ons allemaal: een verhaal over de impact van de oorlog, over dappere strijders die voor onze vrijheid gevochten hebben (en dat nog steeds doen) en over de waarde van vrede en vrijheid vandaag de dag. Samen geven we de geschiedenis door!
Kijk voor meer informatie over de projecten en initiatieven op de website van het vfonds.