Kolkakkerbuurt

De Kolkakkerbuurt dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het is een zogenaamd ‘tuindorp’. Een tuindorp is typisch voor deze tijdsperiode van industrialisatie. Het tuindorp werd in die tijd gezien als gezonde leefomgeving voor arbeiders en middenstandsgezinnen.

De woningen in de Kolkakkerbuurt zijn nu verouderd. Woningbouwcorporatie Woonstede startte daarom in 2016 met het maken van nieuwe plannen voor de buurt. Zij huurden Inbo in om in overleg met bewonerscommissie Kolkakker en samen met de huidige bewoners een nieuwe buurt te ontwerpen. Bekijk het filmpje over deze samenwerking door de ogen van een bewoonster. Een belangrijk uitgangspunt was dat de sfeer van het huidige tuindorp zoveel mogelijk terug zou worden gebracht in de vernieuwde Kolkakkerbuurt.

Direct naar de website van Woonstede

Woonstede bouwt in totaal 155 woningen in de Kolkakkerbuurt. Dit zijn 96 eengezinswoningen, 39 appartementen en 20 seniorenwoningen. Daarnaast worden 50 historische woningen gerenoveerd. Alle woningen krijgen een voortuin en veel woningen krijgen ook een zijtuin. Er ontstaat een nieuwe groene open ruimte die ruimte geeft om te spelen en te ontmoeten. De inrichting van de straten verandert op sommige punten door de komst van parkeerhoven achter de woningen.

Meer informatie over de plannen kunt u vinden op de website van Woonstede.

Het project is van woningcorporatie Woonstede. In de eerste fase zijn 50 historische woningen aan de Kolkakkerweg gerenoveerd. In de overige fasen worden 113 woningen gesloopt en 155 nieuwe woningen gebouwd. In november 2021 zijn de eerste woningen aan de huurders overgedragen. Eind 2022 worden naar verwachting de laatste woningen opgeleverd.

De bouwwerkzaamheden worden in opdracht van Woonstede uitgevoerd door twee bouwbedrijven; van Wijnen en Koopmans. Als u vragen heeft over de werkzaamheden kunt u terecht bij Woonstede.

Medio 2022 zal de gemeente starten met het aanleggen van de openbare ruimte in de straten waar de bouw is afgerond. Zodra er meer duidelijk is over de planning van de werkzaamheden, zal dat op deze pagina gemeld worden. Uiteraard zullen de omwonenden geïnformeerd worden voorafgaand aan de werkzaamheden.

Benieuwd naar het bestemmingsplan? Via de link hieronder kunt u het nalezen. Onderdeel van het bestemmingsplan is het beeldkwaliteitsplan. Hierin vindt u meer informatie over de historie van het tuindorp en hoe de gerenoveerde Kolkakkerbuurt eruit zal komen te zien.

Bekijk het bestemmingsplan

Bekijk het beeldkwaliteitsplan

Contact

Met vragen over het project kunt u terecht bij Woonstede