Weversteeg en Onderlangs, Otterlo

Op de oude locatie van het sportveld bij Weversteeg in Otterlo komt een multifunctioneel Dorpshuis en ongeveer 63 woningen, waarvan ongeveer 20 appartementen. In het dorpshuis wordt ook een gymzaal gebouwd en is er ruimte voor verschillende zorgvoorzieningen.

In mei heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan voor Weversteeg vastgesteld. Het bestemmingplan is nu ook onherroepelijk. Dat betekent dat deze niet meer verandert. Om het werk uit te kunnen voeren, is er ook een vergunning nodig vanuit de Wet Natuurbescherming. De provincie Gelderland heeft deze vergunning nu afgegeven en ook deze vergunning is onherroepelijk. We kunnen dus starten met de sloop en daarna met het klaar maken van de grond voor bebouwing. Daarna kan de bouw van de woningen starten.

Op 6 november start de sloop van de oude gebouwen en losse elementen op de oude sportvelden bij Weversteeg. Dit duurt ongeveer vier weken. Bij de Onderlangs worden ook oude delen gesloopt. Onderlangs wordt teruggegeven aan de natuur.

Voor we kunnen starten met de bouw, moeten we nog een aantal stappen nemen:

  • Inrichtingsplan afronden. Hierin staat hoe de openbare ruimte eruit komt te zien.
  • Aannemer zoeken om de grond bouwrijp te maken. Dit is al het voorbereidende werk dat

nodig is om te kunnen bouwen, zoals riolering aanleggen en bouwwegen aanleggen.

  • Een ontwikkelaar selecteren die de woningen gaat ontwerpen, verkopen en (laten) bouwen.

We verwachten dat er in het eerste kwartaal van 2024 meer bekend is over de bouw van de nieuwe woningen.

Om de woningen en het dorpshuis te kunnen bouwen, was er een wijziging van het bestemmingsplan nodig. In 2018 lag een nieuw bestemmingsplan ter inzage. Dit plan werd onder andere onderbouwd door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De Raad van State heeft een streep door het PAS gezet, waarmee ook de onderbouwing voor het onderdeel stikstof van het plan wegviel. Vanaf dat moment waren er een lange tijd weinig aanknopingspunten om het plan wel te onderbouwen op het gebied van stikstof. Inmiddels is het gelukt om het plan te onderbouwen op het gebied van stikstof. De Provincie Gelderland heeft hiervoor een Wnb vergunning (Wet Natuurbescherming) afgegeven. Ook is het bestemmingsplan aangepast. Deze is nu onherroepelijk.

Stikstof

De bouwlocatie grenst aan heidegebied De Zanding, een Natura 2000-gebied. Hierdoor moeten we verschillende maatregelen nemen om de impact op de kwetsbare natuur zo klein mogelijk te houden. Eén van deze maatregelen is ervoor zorgen dat er niet nog meer stikstof in de natuur terecht komt. Boerderij de Houtkamp uit Otterlo stopt vrijwillig, waardoor hier minder stikstof vrij komt. De boer verkoopt de stikstofrechten aan de gemeente. Onder andere hierdoor wordt het mogelijk om de woningen te bouwen. De locatie Onderlangs was eerder ook in beeld als bouwlocatie. Hier gaat niet meer gebouwd worden, omdat Onderlangs de bestemming natuur heeft gekregen. Om de natuur zoveel mogelijk te beschermen, zijn er meer maatregelen nodig. Het uitvoeren van deze maatregelen is een voorwaarde voor de woningbouw.

Intentieovereenkomst

In 2018 zijn veel zienswijzen ingediend tegen het bestemmingsplan. We hebben samen met Otterlo’s Belang en Natuurlijk Otterlo gekeken hoe we oude plannen konden verbeteren. In 2021 is er een overeenkomst gesloten. De belangrijkste afspraken uit deze overeenkomst zijn:

  • Locatie Weversteeg wordt gereserveerd voor woningbouw en een multifunctioneel dorpshuis, We willen hier verschillende soorten woningen bouwen.
  • Onderlangs krijgt de bestemming natuur.
  • Als het nieuwe dorpshuis er staat, wordt de oude gymzaal afgebroken. Op deze locaties komt dan ruimte voor bijvoorbeeld woningen.
  • Er is een gebiedsproces gestart, om de opgaves van Otterlo breed op te pakken en de natuur rondom Otterlo te verbeteren.