Culturele dropzones

In de Airborne Ede maand is er ook een uitgebreid cultureel programma. Met concerten en exposities geven we het unieke verhaal door van de Airborne door aan de volgende generaties. We vullen deze pagina steeds aan.

Expositie Missies van toen en nu

De hele maand september vindt u op de Ginkelse Heide de expositie Missies van toen en nu. Een van de mannen die op 18 september sprong op de Ginkelse Heide was brigadegeneraal John Hackett. In 1943 kreeg hij de leiding bij de 4th Parachute Brigade, onderdeel van de 1st Airborne Division, die onder meer boven de Ginkelse Heide bij Ede sprong. In de expositie wordt het verhaal van generaal John Hackett en Operatie Market Garden naast dat van korporaal der eerste klasse Mert Oygur en de missies van zijn 11 Luchtmobiele Brigade geplaatst. Ook korporaal Oygur heeft gevechtssituaties meegemaakt tijdens zijn uitzendingen in Afghanistan en Irak. Bij de verhalen ziet u foto’s van toen en nu.

Expositie Airborne op weg naar de vrijheid

In september is de Airborne Region foto-expositie ‘Airborne, op weg naar Vrijheid’ in Arnhem, Renkum, Ede en Overbetuwe te zien. Het is het resultaat van de Airborne Region fotowedstrijd die inwoners van deze gemeenten uitnodigde een foto in te zenden die voor hen het meest vrijheid symboliseert.

In Ede staat de expositie in de bibliotheek van Cultura en in het centrum van Ede. De route is als volgt:

 1. Kapsalon Marguerite – Grotestraat 122
 2. Boetiek Chantal – Grotestraat 127
 3. Tapijt Centrum Nederland – Grotestraat 121
 4. Happy Bodies – Posthoornstraat 26
 5. Auke Tweewielers – Notaris Fisherstraat 7
 6. ’t Spoorhuis – de Wiek 1
 7. Melk & Puur – Grotestraat 103
 8. Bij de Toren – Grotestraat 60A
 9. Bij Audrey – Torenstraat 12
 10. (pand naast) ’t Frietje – Boogstraat 3
 11. Boek en Buro – Grotestraat 26
 12. Ballast Slapen – Arnhemseweg 6
 13. Hazeleger Woninginrichting – Telefoonweg 126
 14. Haar & Trend – Maandereind 60
 15. Lucca – Maandereind 78
 16. Marrika’s Bloem & Stijl – Maanderweg 78

Op 3 september is in het Openluchttheater in Ede het Singer-Songwriter Festival. Dit is een muzikaal evenement met zowel nationale, regionale en lokale artiesten. Aangezien dit evenement in de Airborne maand valt wordt er tijdens het festival  stilgestaan bij 78 jaar Market Garden. Meer informatie en kaarten vindt u op de site van Cultura

Op 23 september organiseert Astrant het Post War Rock N Roll | The Crazy Rockers + Real Rockers- concert. Tijdens deze avond brengen ze een ode aan de Indorock met zowel oude rotten als jongen honden, Edese muzikanten én landelijke grootheden. Kijk voor meer informatie en kaarten op de site van Astrant.

Op donderdagavond 15 september kunt u in Pathé Ede naar de film Pegasus. De film vertelt het verhaal van de grootste ontsnapping van Britse para’s in West-Europa. Het verhaal wordt verteld door de mannen en vrouwen die het daadwerkelijk meemaakten, zoals Tony Hibbert, Digby Tatham Warter, Herman van de Kaa en Jacoba Janssen. Het verhaal wordt geïllustreerd met uniek, niet eerder vertoond archiefmateriaal en nagespeelde scenes.

Meer informatie over de docufilm vindt u op deze website.