Aanpak recreatieve routes
In Ede willen we dat jong en oud de natuur kunnen beleven. Tegelijkertijd willen we de natuur beschermen en de ruimte geven. Samen met verschillende partners knappen we huidige routes voor mountainbikers, wandelaars, ruiters en menners op. Daarnaast vullen we ze aan met nieuwe stukken. Zo ontstaat een aaneengesloten routenetwerk voor verschillende gebruikers.

Wat vooraf ging
Het project om nieuwe routes te ontwikkelen en bestaande te verbeteren startte in 2017. De plannen ontstonden vanuit een groter idee om de kwaliteit van de Veluwse natuur en de beleving ervan te verbeteren. Door het gebied opnieuw in te richten, kunnen we de kwetsbare natuur meer ruimte bieden.
Gescheiden routes
De verschillende recreatieve gebruikers, zoals wandelaars, ruiters en mountainbikers, willen we van elkaar scheiden. Zo heeft u zo min mogelijk last van elkaars activiteit. Waar het niet anders kan ontmoeten gebruikers elkaar. Dit is bij voorkeur aan de randen van het gebied.
Eerste nieuwe mountainbikeroute
Begin 2019 opende de eerste nieuwe mountainbikeroute in de gemeente Ede. Van tevoren toetsten experts deze route op onder andere belangrijke natuurwaarden. Daarnaast was er een periode van inspraak op het ontwerp van de route. Vervolgens is gestart met de aanleg. De gebruikers van de route waren in het proces van ontwikkeling en aanleg actief betrokken.
Informatie over de routes
Bent u benieuwd naar de verschillende routes? Er zijn inmiddels twee mountainbikeroutes klaar: een rondje Ede en de speciale kinderroute. Meer informatie hierover vindt u op www.bezoek-ede.nl. Daar vindt u ook wandelroutes en routes voor ruiters. Aan de ruiterroutes werken we hard om er een netwerk van knooppunten van te maken.
Werkzaamheden aan de routes
Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het vernieuwen en aanvullen van de routes. Deze herkent u aan de informatieborden ter plekke. Daarop vindt u ook de contactgegevens van de terreinbeheerder. Deze kunt u bellen voor meer informatie over de werkzaamheden.
Buitencode
Mensen trekken graag de natuur in om te sporten of te wandelen. Steeds vaker komen ze elkaar tegen in het bos. Soms geeft het irritatie: niet iedereen heeft begrip voor de activiteit van de ander. Daarom hebben verschillende sportbonden en natuurorganisaties samen de ‘Buitencode’ opgesteld. Daarin staat een aantal gedragsregels. Als gemeente ondersteunen we deze regels.
Bezoekt u de Edese natuur, houd dan rekening met de volgende regels:
- Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte en minder uw vaart
- Voel u verantwoordelijk voor uw eigen gedrag richting de natuur en haar gebruikers
- Durf een ander aan te spreken op zijn of haar gedrag
- Sportief bewegen in de natuur doet u veilig, draag bescherming
- Blijf op de paden en geef natuur de ruimte.
Bosbeheer en natuurbescherming
Als gemeente hebben we ongeveer 2500 hectare bos en natuur in eigen beheer. Dit is verdeeld over zes bosgebieden. Wij beschermen deze gebieden en zorgen dat de verschillende functies van het bos, bijvoorbeeld natuurwaarden en recreatie, in balans blijven. Vijf van onze boswachters onderhouden het bos, zoals de routepaaltjes, bankjes en rustplaatsen en de zandpaden. Meer informatie over het bosbeheer vindt u in het Bosbeheerplan 2010-2022.
Bomen kappen
Om de bossen goed te onderhouden, moeten we ook elk jaar bomen kappen. Hiermee sturen wij in de ontwikkeling van het bos. Zo voorkomen we bijvoorbeeld voor dat er niet één bepaalde boomsoort gaat overheersen. Deze werkzaamheden doen wij in de winterperiode. Dat doen we omdat de natuur dan in rust is en als het ware stilstaat. Voor u kunnen deze werkzaamheden voor overlast zorgen, omdat bijvoorbeeld paden tijdelijk ontoegankelijk zijn. Na de werkzaamheden worden de paden altijd weer herstelt. Het bosonderhoud vindt plaats in een cyclus van zes jaar. Dus als er in een gebied gewerkt wordt, zal er de vijf jaar daarna rust zijn. In die tijd hebben de bomen de kans om uit te groeien.
Boswachters letten op
Tijdens het ontwerpen en aanleggen van routes, maar ook bij alle andere boswerkzaamheden, letten de boswachters van de Gemeente Ede op de bescherming van de aanwezige natuurwaarden. Dassenburchten, roofvogelnesten, bijzondere planten en andere bijzondere plekken in het bos worden jaarlijks in kaart gebracht. Tijdens de werkzaamheden zijn we daar extra voorzichtig mee. Daarnaast worden routes zo ontworpen dat andere delen van het bos rustig blijven, zodat hier meer ruimte is voor de natuur.
Samenwerking
Het vernieuwen en verbeteren doen we als gemeente niet alleen. Wij werken daarbij samen met andere Veluwse gemeenten, de provincie en het bedrijfsleven. En met terreinbeheerders en natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, Geldersch Landschap en Kastelen en het Luntersche Buurtbos. Samen hebben we een doel: de Veluwe ontwikkelen tot een prachtig beleefbaar natuurgebied en de kwetsbare natuur ontzien.