Afkoppelen Bennekom-Oost

Woont u in Bennekom-Oost in een koopwoning of huurwoning van Woonstede? Dan ontvangt u van ons een uitnodiging om mee te doen met het particulier afkoppelproject. Dit biedt u de kans om vrijwillig en kosteloos het regenwater dat op uw dak valt af te koppelen van de riolering.

Tot en met 2023 ontvangen alle inwoners van Bennekom-Oost een uitnodiging voor dit project. Op de kaart ziet u wanneer uw buurt aan de beurt is.

Voor meer informatie over afkoppelen organiseren wij regelmatig informatiebijeenkomsten. Op dit moment zijn er geen bijeenkomsten gepland. Heeft u niet meer informatie nodig en wilt u direct een afspraak maken voor een adviesgesprek? Laat het ons weten via dit aanmeldformulier. Onze afkoppeladviseur neemt dan contact met u op.

Bij veel huizen stroomt het regenwater van de daken, terrassen en inritten via het riool naar de rioolwaterzuivering. In hetzelfde riool komt ook het afvalwater uit bijvoorbeeld uw gootsteen of toilet terecht. Tijdens een hevige regenbui raakt de riolering soms overbelast. Daardoor kan water op straat blijven staan. Ook in huis kunt u problemen met rioolwater ervaren. Door af te koppelen zorgen we ervoor dat het regenwater niet meer in de riolering terecht komt. Hiermee beperken we de overlast tijdens een hevige bui. Daarnaast geven we het water direct terug aan de natuur. Water dat de bodem hard nodig heeft in tijden van hitte en droogte.

  • U ervaart minder wateroverlast op straat tijdens extreme regenbuien.
  • Uw tuin heeft minder last van verdroging in tijden van droogte.
  • Het schone regenwater hoeft niet onnodig gezuiverd te worden, goed voor het milieu dus.

In uw wijk kunnen we de huizen op twee manieren afkoppelen. De manier waarop hangt af van uw wens, maar ook of het technisch mogelijk is. Beide manieren zijn al heel veel aangelegd binnen onze gemeente.

Een verticale buis in uw grond

Bij dit systeem stroomt het regenwater van uw dak via een verticale buis direct de grond in. Deze buis plaatsen we in uw tuin onder de grond en is dus niet zichtbaar. Dit systeem kan in de voor- of achtertuin worden aangebracht.

Een gootje in uw voortuin

Met een gootje in uw voortuin stroomt het regenwater van uw dak zichtbaar naar de straat. Daar stroomt het regenwater vervolgens via een put naar een ondergronds systeem dat we al eerder hebben aangelegd. Via dit systeem zakt het regenwater de bodem in. Dit gootje kan alleen in de voortuin aangelegd worden.

Wij betalen voor u de kosten. Hierbij gaan we uit van een standaardmethode: de verticale buis of het gootje. Heeft u aanvullende wensen? Bespreek dit dan met de afkoppeladviseur. Voor aanvullende wensen geldt dat deze kosten voor eigen rekening zijn. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Het gekozen systeem plaatsen we op uw priv├ęgrond. Als u besluit mee te doen, wordt u eigenaar van het systeem en bent u er zelf verantwoordelijk voor. Soms is het nodig dat we beplanting tijdelijk even verplaatsen vanwege de werkzaamheden. We planten dit weer terug zodra de werkzaamheden zijn afgerond. Binnen dit project geldt een garantie van een jaar. Dit geldt voor de aanleg, maar ook voor de beplanting. De garantie gaat in als u de handtekening voor oplevering zet.

Het project duurt tot en met 2023. We werken hierbij van zuid naar noord. Hieronder vindt u een globale planning of bekijk de kaart om te zien wanneer uw buurt aan de beurt is.

  • 2019: ten oosten van de Edeseweg/Kerkhoflaan/Bovenweg enten zuiden van de Heelsumseweg.
  • 2020-2021: tussen de Prins Strooijweg / Prins Bernhardlaan / Prins Hendrikweg en de Heelsumseweg.
  • 2021-2023: tussen de Vossenweg en de Prins Bernhardlaan / Prins Hendrikweg
  • 2023: ten noorden van de Vossenweg

Woont u in een deel van het projectgebied waar we al klaar zijn of pas volgend jaar beginnen? Geen zorgen. Zolang de aannemer in dit project nog voor ons aan het werk is, kunt u meedoen. Zelfs als we alweer bij u uit de straat vertrokken zijn.

Heeft u een uitnodiging ontvangen en wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze afkoppeladviseur.