Pollers in Lunteren

Bij de ingang van het voetgangersgebied rond de Dorpstraat staan palen, ook wel pollers genoemd. Deze pollers blokkeerden de straat voor auto’s en konden omlaag voor politie, brandweer, ambulances en chauffeurs met een ontheffing. Op dit moment werken de pollers niet meer goed, waardoor ze permanent naar beneden staan en iedereen toegang heeft met de auto.

Opnieuw afsluiten

De pollers gaan we vervangen. Bij de uiteinden van het voetgangersgebied aan de Dorpsstraat komen nieuwe pollers. De poller in de Wilbrinkstraat vervangen we door een klappaal.  We kiezen voor deze oplossing, mede op basis van de uitkomsten van het overleg met betrokken winkeliers, de dorpsraad en bewoners van het voetgangersgebied.

Ontheffing voor toegang

In de nieuwe situatie kunnen mensen met een ontheffing de palen bedienen. Dit kan zowel met behulp van een pasje (of een tag) als op basis van kentekenherkenning. Beide opties kunnen alleen gebruikt worden als deze is gekoppeld aan een geldige (jaar)ontheffing. Deze zal elk jaar opnieuw aangevraagd moeten worden.

Tijdelijke situatie

We verwachten dat we eind 2022 kunnen overgaan naar de nieuwe situatie. De verkeersborden bij de ingang van het centrum geven aan dat het voetgangersgebied verboden is voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeer. Alleen chauffeurs met een ontheffing hebben toegang. Om extra aandacht te schenken aan de tijdelijke situatie hebben we banners opgehangen. Ook vindt er gerichte handhaving plaats.