Verwijderen van asbestdaken
In de gemeente Ede is er ongeveer nog een miljoen vierkante meter aan asbestdaken aanwezig. Bent u eigenaar van zo’n asbestdak? Dan is het verstandig om het dak te vervangen. Dat geldt voor alle eigenaren: particulieren, bedrijven en overheden.

Asbest is de verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen. Deze mineralen bestaan uit heel kleine, naaldachtige vezels. Met het blote oog zijn deze niet te zien.
Het is gevaarlijk om de asbestvezels in te ademen. Dat kan gebeuren als asbest in slechte staat verkeert. Of als het verkeerd wordt weggehaald. U loopt het meeste risico als u lange tijd grote hoeveelheden asbest inademt.
Al vanaf 1994 is asbest een verboden grondstof. Tot die tijd werd het veel gebruikt in en om huizen en andere gebouwen. En bijvoorbeeld ook op stallen bij boeren bedrijven. Het is dus belangrijk om te weten of het materiaal van vóór of ná 1994 is.
Enkele voorbeelden van asbesthoudende materialen: cement, golfplaten, vinylzeil, buizen, isolatiemateriaal, board en (huishoudelijke) apparaten.
Voor het verwijderen van asbest gelden strenge regels. Wij werken samen met andere gemeenten in Asbestdakenteam De Vallei. Samen stelden we een stappenplan op voor de aanpak van asbestdaken. Dit stappenplan vindt u in een online magazine. In het stappenplan leest u hoe u de verwijdering van uw asbestdak moet aanpakken. Er is een stappenplan voor ondernemers en particuleren. Ook leest u een aantal bespaartips.
In het online magazine vindt u informatie over:
- wat asbest is, waar kan het in zitten en hoe u het herkent;
- de gevaren van asbest voor uw gezondheid en het milieu;
- wie het asbest weghaalt en welke regels daarvoor gelden.
Op de website van InfoMil vindt u meer informatie over asbest.