Wateroverlast

Ook in Ede zien we de gevolgen van klimaatverandering. Extreme regenbuien zorgen in korte tijd voor veel water op straat. Ook andere vormen van klimaatverandering komen steeds vaker voor, zoals droogte en hitte. Wij werken al jaren aan het tegengaan van overlast door het veranderende klimaat. Samen met inwoners wordt er ook de komende jaren flink geïnvesteerd in onderzoeken, maatregelen en voorlichting. Meer hierover zie je ondermeer in dit filmpje.

Zorgt een wolkbreuk voor flinke plassen water op straat? Laat het ons anoniem weten via deze kaart.  Op deze manier kunnen wij de aandachtsgebieden beter in beeld krijgen. Let op: de kaart is enkel voor wateroverlast en niet voor verstopte putten of verdwenen putdeksels. Hiervoor gebruikt u het meldingsformulier.

Stappenplan melden via kaart

  1. Klik op het plusje links bovenin uw scherm en klik vervolgens op ‘ja, dat klopt’.
  2. Verplaats de rode speld naar de locatie waar het om gaat.
  3. Upload via de knop onderin uw scherm een foto van de wateroverlast. Doet u de melding niet tijdens of vlak na de bui? Geef dan in het opmerkingenveld aan om welke dag en welk tijdstip het gaat.
  4. Klik op verzenden om uw melding door te geven.

Als gemeente werken we aan maatregelen die wateroverlast moeten voorkomen.

Afkoppelen

Op verschillende plekken koppelen we het hemelwater af van de riolering. Binnen afkoppelprojecten doen we dit ook bij inwoners. Hierdoor gaat regen rechtstreeks de bodem in. Bij nieuwbouwwoningen is dit al standaard.

Steenbreek

Als gemeente werken we samen met Operatie Steenbreek aan het vergroenen van tuinen en pleinen. Door meer groen zakt regenwater in de grond en komt het niet in het riool terecht.