Vrouw op paard op de heide

Informatieavond 21 juni

Op deze pagina plaatsen we alle informatie over de online informatiebijeenkomst over de hoofdpunten (leidende principes) van de Omgevingsvisie. Heeft u nog vragen over deze hoofdpunten? Stuur ze naar omgevingsvisie@ede.nl

Uitzending terugkijken

Klik op de afbeelding om de uitzending te bekijken. 

De presentatie

Hoofdpunten (leidende principes)

Gemeente Ede kiest voor Food en Veluwe. En werkt aan een dierbare, duurzame en dynamische toekomst. Daarom werken wij in de Omgevingsvisie met de volgende vijf leidende principes. Bekijk ze op deze pagina.

Tijdens de uitzending op maandag 21 juni zijn een aantal vragen gesteld":

Hoe beschermt de gemeente de bewoners tegen de kapitaalkrachtige Randstedelingen?  Misschien starten met handhaven van het aantal huisjes op huisjesparken? Dan heb je minder druk op de natuur. 

Wettelijk zijn er geen mogelijkheden om verkoop van bestaande woningen te reguleren: Nederland heeft een geliberaliseerde woningmarkt, wat wil zeggen dat gemeenten bij verkoop van bestaande woningen geen beperkingen mag opleggen. Bij nieuwbouwprojecten verzoeken wij steeds vaker aan marktpartijen om de verkoop in de eerste periode te richten op mensen met een lokale binding. Over het algemeen werkt dat goed.

Hoe zorgt de gemeente dat de nieuwbouw ook voor Edenaren kan zijn?

Bij nieuwbouwprojecten verzoeken wij steeds vaker aan marktpartijen om de verkoop in de eerste periode te richten op mensen met een lokale binding. Over het algemeen werkt dat goed.

Wordt voor verkeer tussen Ede stad en dorpen het netwerk van doorfietsroutes uitgebreid?

In de leidende principes wordt dit wel voorzien: concrete plannen zijn er nog niet.

Worden bedrijven ook gestimuleerd om zelf hun energie op te wekken?

Dit gebeurt inderdaad door voorlichting en bijvoorbeeld door het aanbieden van een zogeheten ‘energiescan’. Zie https://www.ede-natuurlijk.nl/ondernemer.

Hoe controleert de gemeente kapvergunningen in huisjesparken?

Dit gebeurt via de gewone werkwijze namelijk door de handhaving vanuit de Omgevingsdienst De Vallei.

De leefbaarheid voor bewoners neemt rap af door veel te veel toeristen in vakantieparken. Komen jullie wel eens fietsen rond Lunteren en Otterlo?

Ook wij maken graag gebruik van de fietsroutes rond Lunteren en Otterlo. De Omgevingsvisie legt daarom nadruk op kwaliteitsverbetering in plaats van uitbreiding.