Simac Ladies Tour 2022

Na een succesvolle proloog in 2021 keert de wielerwedstrijd Simac Ladies Tour dit jaar terug naar Ede. Op 31 augustus wordt de tweede etappe gehouden in onze gemeente. Hieronder leest u meer over de bezoekersactiviteiten rond de tour en over de route en omleidingen. Ook vindt u de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

De Simac Ladies Tour is de enige Women’s World Tour-etappewedstrijd van de Benelux. Op woensdag 31 augustus wordt in onze gemeente de tweede etappe gehouden met een lengte van maar liefst 117,8 kilometer. Juich de rensters toe aan de start, finish of aan de kant van het parcours:

  • Na de presentatie van de teams op het Marktplein in Ede wordt om 13:00 uur op de Markt het startschot gelost.
  • Vervolgens rijden de rensters drie rondes van bijna 40 kilometer door Ede, Wekerom, Harskamp en Essen (buurtschap Barneveld).
  • Rond 15:50 uur is de finish op de Raadhuisstraat in Ede.

Extra activiteiten

Tijdens de Simic Ladies Tour kunt u in Ede niet alleen topwielrensters bewonderen, maar worden er ook extra activiteiten georganiseerd:

  • U kunt een kijkje nemen bij de touringcars van de grote wielerploegen bij het Raadhuis (Bergstraat 4).
  • Daarnaast is er in de Grotestraat/Torenstraat in Ede is tussen 12:00 en 18:00 uur een pumptrack waar kinderen op kunnen fietsen. Er is begeleiding bij de pumptrack en er staan speciale fietsen klaar. Ook staat er een smoothiefiets.

Meer informatie over de tour zelf en de deelnemers vindt u op de website van de Simac Ladies Tour.

De wedstrijdroute bekijkt u op de plattegrond van de hele wedstrijdroute (jpg, 139 KB) en de plattegrond van Ede Centrum (jpg, 146 KB). De wedstrijd duurt van 13:00 tot 15:50 uur. De rensters worden de hele route begeleid door het landelijke motorteam van de politie. De meeste wegen worden tijdelijk stilgezet tot de rensters voorbij zijn. Dit duurt steeds maximaal 20 minuten. Daarna kan het verkeer weer verder rijden. Dat kan gevolgen hebben voor uw route naar huis, werk, school of de supermarkt. We vragen uw begrip hiervoor. We proberen de overlast zoveel mogelijk te minimaliseren.

Reisadvies

Probeer op 31 augustus tussen 13:00 en 15:50 uur zoveel mogelijk de wegen van de route (zie de plattegronden) te vermijden, of reis voor 12:30 uur of na 16:00 uur.

Raadhuisstraat

De Raadhuisstraat is tijdens de hele wedstrijddag van 08:00 tot 17:00 uur in één richting afgesloten tussen de N224 en de rotonde van de Molenstraat. Het gaat om de richting naar Ede Centrum. Ook het naastgelegen fietspad is afgesloten. U wordt omgeleid.

Start en finish

De start van de wedstrijd is op het Marktplein. De finish is op de Raadhuisstraat ten noorden van de rotonde met de Molenstraat.

Ik woon of werk langs de wedstrijdroute. Kan ik mijn woning of werk bereiken?

Tijdens de Ladies Tour zijn alle bestemmingen langs het parcours bereikbaar, maar houd rekening met extra reistijd tijdens de wedstrijd tussen 13:00 en 15:50 uur. De meeste wegen worden tijdelijke stilgezet totdat de wielrensters voorbij zijn gekomen. Dit duurt steeds maximaal 20 minuten.
De Raadhuisstraat is afgesloten aan de kant waarop u Ede binnenrijdt, richting het centrum. Het gaat om het gedeelte tussen de N224 en de rotonde van de Molenstraat. U wordt omgeleid.

Samen met de organisator doen we ons best om de overlast voor u zoveel mogelijk te beperken. We vragen hiervoor uw begrip en raden u aan uw planning voor die dag op tijd aan te passen. Probeer op 31 augustus tussen 13:00 uur en 15:50 uur de wegen van het parcours zoveel mogelijk te vermijden, of reis voor 12:30 uur of na 16:00 uur. Volg altijd de aanwijzingen op van de (verkeers)regelaars en verkeersborden.

Kan ik reizen met het openbaar vervoer (OV)?

Bekijk de website van uw vervoersmaatschappij voor actuele reisinformatie. Het is mogelijk dat u uw eindbestemming niet helemaal met het OV kunt bereiken.

Welke parkeerplaatsen zijn afgesloten of minder bereikbaar tijdens het evenement?

Er zijn geen parkeerplaatsen afgesloten tijdens het evenement. Wel kunnen parkeerplaatsen tijdelijk niet bereikbaar zijn tijdens tijdelijke wegafsluitingen als de rensters voorbijkomen tussen 13:00 en 15:50 uur. Zo’n wegafsluiting duurt maximaal 20 minuten. Daarna worden wegen weer vrijgegeven.

Zijn de parkeerplaatsen voor mindervaliden bereikbaar?

Er zijn geen parkeerplaatsen voor mindervaliden afgesloten tijdens het evenement. Wel kunnen parkeerplaatsen tijdelijk niet bereikbaar zijn tijdens de tijdelijke wegafsluitingen als de rensters voorbijkomen tussen 13:00 en 15:50 uur. Zo’n wegafsluiting duurt maximaal 20 minuten. Daarna worden wegen weer vrijgegeven.

Wat te doen in geval van een medisch noodgeval?

Heeft u een medisch noodgeval? Bel 112. De 112-centrale staat in verbinding met de politie die de wedstrijd begeleidt. Moet u snel weg van uw huis? Probeer de wedstrijdroute of wedstrijdtijden zoveel mogelijk te vermijden, zodat u gewoon kunt doorrijden.

Is laden en lossen mogelijk in Ede Centrum en langs de route?

Laden en lossen in het voetgangersgebied in Ede Centrum is zoals gewoonlijk mogelijk tot 11:00 uur.

Buiten het voetgangersgebied in Ede is laden en lossen mogelijk buiten de wedstrijdtijden (13:00 tot 15:50 uur). Wilt u laden of lossen binnen deze tijden? Houd er dan rekening mee dat u moet omrijden of wachten tijdens wegafsluitingen van maximaal 20 minuten als de rensters voorbijkomen. Informeer uw leveranciers hierover en plan waar mogelijk laden en lossen in buiten de wedstrijdtijden.

Krijg ik als omwonende te maken met geluidsoverlast?

Tussen 12:00 en 13:00 uur vindt een ploegenpresentatie plaats op het Marktplein. Tijdens deze presentatie worden de rensters omgeroepen. Daarnaast staan er op het plein schermen waarop de wedstrijd uitgezonden wordt en is er een extra activiteit (pumptrack) voor kinderen. Houd als omwonende van het Marktplein rekening met extra geluid op deze dag. De organisatie, gemeente en alle betrokken partijen en leveranciers proberen samen zoveel de geluidsoverlast te beperken.

Ik moet die dag bij de balie Publiekszaken of het Werkplein zijn. Kan ik daar komen?

U kunt deze dag bij de balie Publiekszaken en het Werkplein komen, maar niet via de Raadhuisstraat. Die is namelijk gedeeltelijk afgesloten. U wordt hier omgeleid.

Wordt mijn afval opgehaald als ik langs de route woon?

Ja, uw afval gewoon opgehaald op deze dag. Afvaldienst ACV haalt het afval in de ochtend voor 12:30 uur op, voorafgaande aan de wedstrijd. Plaats die dag uw afvalbak vòòr 7:30 uur aan de weg. We vragen u daarnaast om uw afvalbak na het legen zo snel mogelijk weer weg te halen.

Ik woon of ga wonen langs of aan de wedstrijdroute en wil die dag verhuizen. Kan dat?

Ligt uw (toekomstige) woning direct aan of langs de wedstrijdroute? Dan raden we u aan op een andere dag te verhuizen of rekening te houden met de tijden van de wedstrijd van 13:00 tot 15:50 uur.

Is uw vraag niet beantwoord op deze pagina? Neem dan contact op met de gemeente Ede via het telefoonnummer 14-0318 of het e-mailadres info@ede.nl.