Vrijheidsfestivals Ede uitgesteld

In april is het 75 jaar geleden dat gemeente Ede werd bevrijd. Dat wilden we groots vieren met Vrijheidsfestivals op 17 en 18 april door heel Ede. De gemeente Ede heeft samen met organisatoren besloten de Vrijheidsfestivals in Ede, Bennekom en Otterlo op 17 en 18 april niet door te laten gaan. De afgekondigde maatregelen om het coronavirus aan te pakken duren vooralsnog tot en met 6 april, maar de maatregelen hebben een te grote impact op de voorbereidingen van het programma. De organisatoren hopen dat Edenaren op een later moment dit jaar 75 jaar vrijheid kunnen vieren.

Jubileumprogramma 75 jaar

Het programma voor de Vrijheidsfestivals door heel Ede was sinds een paar weken rond. Op de Kazerneterreinen stond een uitgebreid cultureel programma en de jaarlijkse lokale Veteranendag in het Akoesticum en de Mauritskazerne op de planning. Bij de Smederij van het Platform Militaire Historie werd een afwisselend programma voor jong en oud rondom militaire historie voorbereid. In de Stingerbol was sinds 7 maart een vrijheidsexpositie te bezichtigen. De expositie in de Stingerbol zal haar deuren voor een beperkt aantal bezoekers openen zodra dit weer mag. 

Stichting muziektent Bennekom had een korenfestival ter ere van 75 jaar bevrijding samengesteld. Ook comité bevrijdingsfestival Otterlo had een bijzonder programma bedacht met bevrijdingsconcerten, een optocht met authentieke voertuigen, bevrijdingswandelingen en een drive-in bioscoop.

Herdenkingen in Otterlo en Ede ook uitgesteld

Ook de herdenking van de Slag om Otterlo op 17 april en de herdenking van de bevrijding van Ede op 18 april worden uitgesteld.

Wanneer dan wel?

Gemeente en organisatoren spreken nu al hun dank uit aan iedereen die betrokken was, is en blijft bij de organisatie van Vrijheidsfestivals Ede. Dank voor hun inzet, en ook voor hun begrip voor het genomen besluit. We houden u als bezoeker op de hoogte van de ontwikkelingen. Mocht er dit jaar een nieuw moment gekozen worden, dan hoort u dat van ons. Houd daarvoor de Facebookpagina Vrijheidsfestivals Ede in de gaten. We zullen dit ook bekendmaken via onze onze pagina's Gemeentenieuws in Ede Stad en via deze website.