Indië-monument

Op 15 augustus 1945 kwam er met de capitulatie van Japan voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag herdenken we alle burgers en militairen die slachtoffer werden van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan.

In Ede hing wel de vlag op de torens op 15 augustus, maar er was nog geen herdenkingsplek. Daar staat sinds december 2021 het Indië-monument, waar elke vijf jaar op 15 augustus een herdenking zal plaatsvinden. De eerstvolgende herdenking is op 15 augustus 2025, tachtig jarig na het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.

Bekijk op YouTube een filmpje over het Indië-monument. Hierin vertellen Edenaren met wortels in voormalig Nederlands-Indië en Indische Nederlanders wat 15 augustus voor hen betekent. Daarnaast geven burgemeester René Verhulst en wethouder Hester Veltman achtergrondinformatie over de geschiedenis en het belang van dit monument. 

Op de site van het Gemeentearchief vindt u bij monument militaire slachtoffers de namen van Edese omgekomen KNIL-militairen.