ARTBASE Ede: multimediale beleving over kunst en bezieling

Onder de naam ARTBASE Ede is een culturele invulling ontwikkeld voor de voormalige Frisokazerne. In de kazerne komt een multimediale tentoonstellingsruimte die zich richt op het leven van Helene Kröller-Müller, bezieling en kunst. Het college van B en W heeft een plan voor deze tentoonstelling voorgelegd aan de gemeenteraad. Die neemt daarover op 9 juli een besluit. Wethouder Hester Veltman (cultuur): “Als alles volgens plan verloopt, verwachten we dat ARTBASE Ede in 2024 haar deuren kan openen.”

Helene Kröller-Müller

In 2020 besloot de gemeenteraad al dat er in de Frisokazerne ruimte komt voor zowel een vaste tentoonstelling als voor wisselexposities, gebaseerd op het levensverhaal van Helene Kröller-Müller. “De voormalige kazerne krijgt daarmee een culturele invulling, die nauw aansluit bij geschiedenis van Ede”, legt Veltman uit. “Samen met haar man Anton Kröller heeft Helene veel betekend voor Ede en de regio, maar haar leven en nalatenschap zijn ook van internationale betekenis. Aan het echtpaar danken we Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum, met onder meer de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld. ”

Unieke beleving

ARTBASE Ede brengt het levensverhaal van Helene Kröller-Müller op een multimediale wijze tot leven. Veltman: “Je ontdekt haar drijfveren en bezieling voor verzamelen, voor natuur en kunst en in het bijzonder voor kunstenaars als Van Gogh. Vanuit deze bijzondere verhalen en geschiedenis wordt de verbinding gemaakt naar het hier en nu. Door de actuele en wisselende exposities kun je je laten verrassen en verwonderen door bezielde verhalen van huidige kunstenaars en verzamelaars. Je kunt ontdekken welke pareltjes er op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed nog meer in de regio te vinden zijn en welke drijfveren of verhalen hierachter schuilgaan. Door de persoonlijke reis die je in de tentoonstelling maakt, kun je ook je eigen drijfveren verkennen.”

Opening in 2024

Voordat het zover is, moet de gemeenteraad nog een besluit nemen over de plannen. Dit staat gepland voor de gemeenteraadsvergadering van 9 juli. Als de gemeenteraad de plannen vaststelt, start de fase van financiering. Veltman: “De realisatie van dit project kan de gemeente niet alleen. Dat gaan we doen samen met fondsen en partners. Nadat de financiering rond is, kan het ontwerp en realisatie van ARTBASE Ede echt beginnen”. Volgens de planning opent ARTBASE Ede haar deuren in 2024. Dat valt samen met het opleveren van het gloednieuwe Station Ede-Wageningen, dat de direct naast de Frisokazerne komt te liggen. Veltman: “De ontwikkelingen zie ik echt als een kans voor Ede en de regio. Samen met de ontwikkeling van het nieuwe station Ede-Wageningen ontstaat zo een mooi startpunt voor een bezoek aan de Veluwe, met in het bijzonder het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum”.

Voor meer informatie en beelden van ARTBASE Ede neem een kijkje op www.ede.nl/artbase

Naar overzicht