Ateliers en expositieruimte in voormalige portiersloge kazerneterrein

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, krijgt de voormalige portiersloge op de Maurits Noord Kazerne in 2022 een culturele invulling. Het plan is om het gebouw, ook wel bekend als Gebouw 120, te transformeren naar een expositieruimte en vijf ateliers. "Daarmee creëren we een nieuwe toegankelijke en laagdrempelige plek voor aanstormend cultureel talent", aldus wethouder Hester Veltman (kunst en cultuur).

Startende kunstenaars

De ateliers zijn bedoeld voor startende kunstenaars. Veltman: “Door de ruimtes tegen een betaalbaar tarief te verhuren kunnen zij hier hun talenten ontwikkelen. Met deze culturele invulling zorgen we voor kleur, reuring en levendigheid in het gebied”. De expositieruimte wordt verhuurd aan het Platform Edese Kunstenaars (PEK), die de exploitatie en het organiseren van de tentoonstellingen op zich neemt. Ook kunstenaars buiten PEK kunnen van deze expositieruimte gebruik maken.

Verbouwing

Voor de nieuwe culturele invulling krijgt het gebouw een volledige make-over. Zo wordt het gebouw losgekoppeld van het gas, krijgt het duurzame verlichting en wordt het voorzien van een sedum dak. De gemeenteraad moet binnenkort nog wel een besluit nemen over het verstrekken van een krediet om de verbouwing mogelijk te maken.

De voormalige portiersloge ‘gebouw 120’
Naar overzicht