Basisschool De Vuurvogel wil van aardgas af

Basisschool De Vuurvogel gaat misschien van het aardgas af. Gemeente Ede heeft deze school aangemeld voor een proef waarin oudere schoolgebouwen gasloos gemaakt worden. Er mogen 10 scholen uit heel Nederland meedoen aan deze proef, waar het Rijk in totaal 3,5 miljoen euro subsidie voor uittrekt. Na 1 oktober worden alle aanmeldingen beoordeeld.

Aanpak

Vrije School De Vuurvogel zit in een gemeentelijk monument uit 1951 aan de Nachtegaallaan. In de proef wordt het binnenklimaat van de school verbeterd. Daardoor kan ’s zomers en ’s winters de temperatuur beter geregeld worden. Ook wordt de ventilatie aangepakt. Dat is fijner voor de kinderen en de leerkrachten. Met frisse lucht en een goede temperatuur kunnen zij zich goed concentreren en beter bij de les blijven. 

Energieneutraal

De gemeente wil in 2050 energieneutraal zijn. Waarbij net zoveel duurzame energie wordt gebruikt als wordt opgewekt. Wethouder duurzaamheid Lex Hoefsloot: “In de bestaande bebouwing is vooral veel te doen op dit gebied. Dit geldt niet alleen voor woningen, maar ook voor schoolgebouwen. We willen met deze proef meedoen om ervaring op te doen. Zo kunnen in de toekomst onze schoolgebouwen nog slimmer en sneller aardgasvrij en energiezuinig gemaakt worden.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De pilot voor schoolgebouwen is een idee van Minister Ollongren, van Onderwijs. Zij riep voor de zomervakantie gemeenten, basisscholen en bedrijven op om mee te doen.

Naar overzicht