Bedrijventerrein A12 in Ede gaat zelf de openbare ruimte onderhouden
Vanaf 1 januari 2025 neemt de Vereniging Bedrijventerrein A12 in Ede het onderhoud van de openbare ruimte op het bedrijventerrein over. Deze samenwerking tussen de gemeente en de vereniging is tot stand gekomen door de nieuwe participatiemogelijkheden binnen het gemeentelijk beleid. Op basis van het uitdaagrecht gaat de vereniging binnen hetzelfde budget het onderhoud dat door de gemeente werd gedaan overnemen.
Lokale aanpak voor goed onderhoud
De ondernemers op het bedrijventerrein zijn goed georganiseerd en pakken verschillende zaken in gezamenlijkheid op via de Vereniging Bedrijventerrein A12(Verwijst naar een externe website). Na overleg met de gemeente heeft de vereniging een voorstel gedaan om het onderhoud van de openbare ruimte op het bedrijventerrein in eigen beheer op te pakken. Zo gaan zij in het vervolg onder andere een deel van het groenonderhoud doen, de verkeersborden schoon houden en kleine reparaties aan de verhardingen uitvoeren. Er vindt elk kwartaal overleg plaats met de gemeente over de voortgang en samenwerking.
Aanpak in lijn met Edese Participatie aanpak
Dat inwoners en bedrijven zelf zaken oppakken is in lijn met de ideeën van de gemeente op het gebied van participatie. Als inwoners of andere organisaties zich verenigen en taken samen op willen pakken zijn hier mogelijkheden voor. Het uitdaagrecht biedt de mogelijk om binnen het reguliere budget en de gemeentelijke kaders werkzaamheden van de gemeente over te nemen. De parkmanager van het bedrijventerrein Jan Schreuder ziet uit naar de samenwerking: “We nemen graag de uitdaging aan om de uitstraling van ons bedrijventerrein naar een nog hoger niveau te tillen".
Mooi voorbeeld van ondernemerszin
Wethouder Versteeg is blij met dit initiatief en het resultaat van de afspraken: “het is mooi om te zien dat bedrijven gezamenlijk de verantwoordelijkheid voelen voor de uitstraling van hun bedrijventerrein. Dit is een goed voorbeeld van ondernemerszin, naast hun eigen onderneming voelen de ondernemers zich ook verantwoordelijk voor het bedrijventerrein als geheel. Als ondernemers met goede ideeën komen om zaken te verbeteren staan we als gemeente hier altijd voor open. Deze samenwerking is een mooi voorbeeld van het uitdaagrecht in de praktijk.”