Burgemeester legt krans bij Joods monument

Samen met Eric Mackay, voorzitter van het Joods Comité Ede, legde burgemeester René Verhulst zondag 31 januari een krans bij het Joods monument aan de Vossenakker. Dit gebeurde in stilte, zonder publiek. Vanwege de coronamaatregelen kon een gewone herdenking niet doorgaan. Maar met slechts twee kransen was het niet minder indrukwekkend.

Burgemeester René Verhulst: “Het belang van herdenken staat voorop. Juist in deze moeilijke tijden. Zes miljoen mensen vermoord door de nazi’s. Dat mogen we nooi vergeten. Vandaag herdenken we ze in ons hart." Iedere laatste zondag van januari wordt de Nationale Holocaust Herdenking gehouden op tal van plekken in Nederland. Ook in Ede bij het Joods Monument aan de Vossenakker.

Op 27 januari 1945 bevrijdt het Russische Rode leger het Duitse nazi vernietigings- en concentratiekamp bij de Poolse stad Auschwitz, enkele tientallen kilometers westelijk van Krakau. In november 2005 hebben de Verenigde Naties besloten dat de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945 voortaan als Holocaust Memorial Day (Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van de Holocaust) herdacht zal worden. Joden herdenken de holocaust tijdens Jom Hasjoa (de herdenking van de sjoa - de vernietiging van de zes miljoen Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog).

Steentje achterlaten

Het is een oeroud gebruik om een steentje achter te laten op joodse graven. Een teken dat men de doden heeft herdacht en nooit zal vergeten. Dus als u een keer langs het Joods monument wandelt, laat dan een steentje achter. Zo eren we de slachtoffers en vergeten we nooit wat er is gebeurd.

Download de foto (jpg, 4,12 MB) van Burgmeester René Verhulst en Eric Mackay, voorzitter van het Joods Comité Ede.

Naar overzicht