Burgemeester sluit drugspand Lunteren

Op 1 februari jl. zijn er in een pand in Lunteren (hard)drugs en een grote hoeveelheid voorwerpen en stoffen voor de productie van harddrugs aangetroffen. Om hiertegen op te kunnen treden, werken de politie, het OM, de Omgevingsdienst de Vallei en de gemeente ieder vanuit hun eigen rol samen. De gemeente neemt het zogenaamde bestuursrechtelijke traject op zich. Dat maakt dat burgemeester René Verhulst heeft besloten om het betreffende pand vanaf vandaag voor de duur van 6 maanden te sluiten. Hij neemt dit besluit op grond van artikel 13b van de Opiumwet. De productie en handel in harddrugs is levensgevaarlijk en een ernstig strafbaar feit. De sluiting is noodzakelijk om het woon- en leefklimaat te beschermen en de openbare orde te herstellen. Gedurende deze 6 maanden mag niemand het pand betreden. Ook de eigenaar niet.

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waarbij de onder- en bovenwereld worden vermengd, zogenaamde ondermijning, is een van de speerpunten op het gebied van veiligheid van de burgemeester van Ede. Het produceren en handelen in drugs is een voorbeeld van georganiseerde criminaliteit. Burgemeester René Verhulst: “Iedereen weet dat dit verboden is. Dergelijke activiteiten in een voor drugscriminaliteit kwetsbaar buitengebied zorgt voor een verstoring van de openbare orde. Met de sluiting wil ik een signaal afgeven naar drugscriminelen en buurtbewoners dat daadwerkelijk wordt opgetreden tegen drugscriminaliteit. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de gevaren hiervan. Maar ook dat men de risico’s kent die je loopt als je meewerkt aan criminaliteit.”

Bewust maken

De gemeente Ede roept haar inwoners op te voorkomen dat zij zelf onbedoeld meewerken aan criminele activiteiten en ook criminele activiteiten die zij zien te melden. Ondermijnende criminaliteit komt namelijk overal voor en kan iedereen raken. Praktijkvoorbeelden zijn er te over: wietplantages in schuren waardoor brand ontstaat, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, intimiderende criminelen die op zoek zijn naar een leegstaande schuur voor hun praktijken.

De komende dagen volgt er een preventieve actie in de buurt. Binnen een straal van 1.500 meter rondom het drugslab dat recentelijk in Lunteren is gevonden, zal de gemeente samen met politie, Omgevingsdienst de Vallei en de gemeentelijke afdeling Toezicht langs de deuren gaan bij bewoners en ondernemers. Dit bezoek dient meerdere doelen: Ten eerste omwonenden bewust maken van de risico’s en signalen die wijzen op criminele intenties. Ten tweede worden de omwonenden persoonlijk uitgenodigd voor een voorlichtingsavond voor het Veilig Buitengebied die binnenkort in De Valk zal plaatsvinden. Burgemeester Verhulst: ”ondermijning speelt zich af onder onze ogen. Het gaat erom wat je wilt zien, wat je kunt zien, wat je kunt doen. Daarmee is ondermijning een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Niet alleen van politie, justitie en of mij, als burgemeester. Maar ook van alle inwoners”.