Cursus bodembeheer voor Edese boeren

Twaalf boeren in de gemeente Ede zijn woensdag gestart met een cursus bodembiologie. Enkele gemeenteambtenaren en medewerkers van het waterschap doen ook mee. De cursus geeft een eerste aanzet tot beter bodembeheer in de gemeente.

Edese boeren, gemeenteambtenaren en medewerkers van het waterschap
Edese boeren, gemeenteambtenaren en medewerkers van het waterschap

Natuur-inclusief

Ede is blij met haar boeren die de landschappen van Ede beheren en een grote bijdrage leveren aan voedselproductie. Samen met haar boeren wil de gemeente leren hoe dit zo ‘natuur-inclusief’ mogelijk kan. Goed bodembeheer is daarbij van groot belang. Boeren krijgen in de cursus nog meer inzicht over de gezondheid van hun bodem en krijgen praktische oplossingen aangereikt voor het beheer.

Klimaat

Wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,Bodem is een hot item. We vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor onze bodems. Het klimaat verandert, er zijn regenbuien waarbij veel water in korte tijd valt, maar ook zijn er langere droge periodes. Waterbindend vermogen van de grond is dus steeds belangrijker. De regio FoodValley is het epicentrum van voedselinnovatie. Dat begint natuurlijk met een vruchtbare bodem.’’

Vitaal buitengebied

Ede heeft een prachtig buitengebied. Daar zijn we trots op. Om dit te behouden en te verbeteren is vernieuwing nodig. Daarbij wisselen we praktische en theoretische kennis wisselen uit, zodat er meer ruimte komt voor innovatie en ontwikkelingen, voor inwoners, boeren, bedrijven, natuur en landschap. Boeren in Ede zien we nadrukkelijk niet alleen als voedselproducent maar ook als beheerder van het landschap. Daarbij streven we naar het bevorderen van gezonde lucht, water en bodem.

Naar overzicht