Ed van Seters Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Ed van Seters uit Ede is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester René Verhulst heeft hem vrijdagavond 11 september 2020 in Akoesticum de versierselen uitgereikt die horen bij deze Koninklijke onderscheiding.

De uitreiking gebeurde aan de vooravond van Open Monumentendag, waar Van Seters al jaren nauw bij betrokken is. Nadat hij een battlefieldtour had gegeven over de kazerneterreinen werd hij verrast. Van Seters heeft zich altijd ingezet voor het behoud van de militaire historie van Ede. Zo richtte hij het Platform Militaire Historie Ede op. De eerste jaren huisde het platform in een oude kelder onder de Edese Heidebrouwerij op de kazernes. Daar begon hij, samen met andere betrokken vrijwilligers, met pop-up tentoonstellingen en educatieve programma’s voor schoolklassen. Al snel volgden battlefieldtours.
In oude voertuigen, op de fiets of lopend, als geen ander weet Van Seters zijn publiek te boeien met verhalen over de militaire geschiedenis van Ede en de Airborne in het bijzonder.

Mede door zijn inzet werd de voormalige smederij op de kazerneterreinen omgebouwd tot historisch informatiepunt. Op 5 maart 2018 ontving hij de minister van Defensie in de nieuwe behuizing van het Platform Militaire Historie, dat op 1 juni 2018 officieel werd geopend.
De Smederij neemt nu een belangrijke plek in op de voormalige kazerneterreinen. Er gebeurt veel: van rondleidingen voor schoolklassen tot thematische tentoonstellingen. De Smederij is ook een plek voor bijzondere ontmoetingen en een startpunt voor de vele battlefield- of battlefietstours.
Vanuit de Smederij zijn veel bijzondere samenwerkingen tot stand gekomen zoals met Akoesticum, waar Van Seters regelmatig lezingen geeft.

Daarnaast is hij al jarenlang coördinator van de Airborne Luchtlandingen en Herdenking waar hij onder andere verantwoordelijk is voor alle publieksactiviteiten. En waar hij alles met militaire precisie regelt op de Ginkelse Heide zodat het herdenkingsevenement op rolletjes verloopt.
Hoogtepunt was natuurlijk de 75e herdenking in 2019 met Koninklijk bezoek en 100.000 (inter)nationale bezoekers op de Ginkelse Heide in Ede.

De militaire geschiedenis en de Airborne Luchtlandingen en Herdenking horen bij Ede. Mede door de inzet Ed van Seters blijft onze geschiedenis bewaard en kunnen we blijven genieten én leren van ons verleden.

Naar overzicht