Ede baalt van minder treinen en bussen

Vanaf zondag 11 december rijden er minder bussen en treinen. Door minder reizigers, stijgende kosten en het personeelstekort heeft de NS de dienstregeling aangepast. De provincie Gelderland heeft besloten dat er minder bussen rijden in de regio.

Wethouder de Pater (verkeer): “Dit is slecht nieuws voor onze inwoners. Helaas kunnen we als gemeente dit niet veranderen. Wel ben ik samen met collega-wethouders uit de regio in gesprek met NS en Provincie Gelderland. We hameren er op dat deze verslechtering zodra dat kan, ongedaan gemaakt moet worden.”

Gevolgen voor de trein

De intercity’s naar Schiphol en Arnhem/Nijmegen rijden overdag elk kwartier, net als nu. ‘s Avonds en in het weekend gaat dit terug naar elk half uur. De dienstregeling voor de sprinter naar Arnhem en Amersfoort (Valleilijn) blijft hetzelfde. De actuele dienstregeling staat op www.ns.nl.

Gevolgen voor de bus

Provincie Gelderland heeft busmaatschappij Hermes aangewezen als nieuwe vervoerder voor Ede en omgeving. Hermes verzorgt in ieder geval vanaf december 2022 tot eind 2024 het busvervoer. Dit wordt naar verwachting met nog eens 2 jaar verlengd, tot eind 2026.

Er gaan minder bussen rijden in Ede. Twee buslijnen hebben volgens de Provincie Gelderland te weinig reizigers en worden opgeheven. Het gaat om Servicelijn 6, tussen station Ede-Wageningen - Ede-Oost - Ede-centrum en buslijn 89, tussen Veenendaal-De Klomp - Wageningen Universiteit,. Op een aantal andere routes rijden minder bussen. De actuele dienstregeling staat op www.rrreis.nl

De huidige elektrische en gasbussen verdwijnen per 11 december uit het straatbeeld en worden vervangen door dieselbussen. De kosten om elektrische bussen aan te schaffen zijn te hoog, zo heeft de Provincie bepaald. Wethouder de Pater: “De dieselbussen bussen maken weliswaar minder geluid dan de gasbussen die op dit moment rijden. Ede had liever gezien dat de elektrische bussen, die het schoonste zijn, blijven rijden en zouden zijn uitgebreid.“