Ede gaat voor een Airborne Ede-maand

September wordt Airborne-maand. Met dit als uitgangspunt heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om een mooi en bijzonder programma vast te stellen voor september. In die maand zijn drie grote herinneringsevenementen die we verbinden door culturele en educatieve dropzones zoals een klassendag, tentoonstellingen, muziek, vlaggen en nog veel meer. Zo wil het college het unieke verhaal van de Airborne Luchtlandingen van 1944 behouden voor Ede: Airborne, op weg naar Vrijheid!

Na een periode van beperkingen door Corona zal dit hopelijk een van de eerste mogelijkheden zijn om weer evenementen te bezoeken. Of en welke maatregelen er tegen die tijd genomen moeten worden is nog niet bekend. Een deel van de activiteiten vindt online plaats en kan hoe dan ook doorgaan.
Drie grote herinneringsevenementen markeren de maand:

  1. De Heideweek Airborne Avond met het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Op de laatste vrijdag in de Heideweek voor veteranen en inwoners van Ede;
  2. De Airborne Luchtlandingen en Herdenking rond het derde weekend in september voor inwoners en (inter)nationale gasten. Met de herdenking, de luchtlandingen en een aansprekend publieksprogramma voor jong en oud;
  3. Het Pegasus Wandelfestival bij Akoesticum en omgeving op de laatste zaterdag van september. Drie beleveniswandeltochten met theatrale elementen (15 km, 7,5 km en een kinderwandeling) waarin het verhaal van onze Pegasus ontsnappingsroutes centraal staat;

Deze drie herinneringsevenementen worden verbonden door culturele en educatieve dropzones. Zoals theater, (outdoor) tentoonstellingen, lezingen, citydressing, een doeboekje voor het onderwijs en de klassendag op de Ginkelse Heide.
September wordt een maand waarin er voor iedereen, oud en jong, veteraan en niet veteraan, Edenaren en niet Edenaren iets te doen is dat raakt aan het verhaal van de Airborne. Want de Airborne hoort bij Ede. Door de Airborne Ede-maand te starten met een muziekevenement en te eindigen met een doe-evenement markeert Ede het Airborneverhaal op bijzondere wijze. En het biedt mogelijkheden voor meerdere doelgroepen. Van veteranen tot sponsoren, van grootouders, kinderen en kleinkinderen tot wandelaars.

Burgemeester René Verhulst: “De geschiedenis van de Airborne Luchtlandingen hoort bij Ede. Het is een uniek verhaal van jonge para’s die letterlijk een sprong waagden in het onbekende om ons te bevrijden. En nog steeds gaan jonge para’s op missies om vrede te brengen in de wereld. Alle activiteiten in september gaan over de veteranen van toen en nu, over hun inzet en hun moed. Ik hoop dat tegen die tijd de Coronamaatregelen weer dusdanig versoepeld zijn dat we uitgebreid kunnen genieten”  

Partners

De gemeente Ede organiseert de activiteiten in de Airborne maand met verschillende partners zoals 11 Luchtmobiele Brigade, de Stichting Heideweek, Akoesticum en de SRVV. Samen vertellen we het unieke verhaal van de geschiedenis van de Airborne Luchtlandingen. Daardoor geven we de geschiedenis door, want vrijheid mag nooit vanzelfsprekend zijn.

Meer informatie

Het volledige programma en actuele informatie volgt later dit jaar op www.ede.nl/airborne. Op het YouTube-kanaal van gemeente Ede is een filmpje te vinden waar de Airborne Ede-maand in vogelvlucht wordt weergegeven.

Naar overzicht