Ede heeft ruimte voor luxere hotels

Ondernemers die in Ede hotelkamers willen realiseren moeten het vooral in het luxere segment zoeken. Dat blijkt uit het ontwikkelkader hotels dat de gemeente Ede samen met de lokale hotelbranche heeft laten opstellen.

Ondernemers die in Ede hotelkamers willen realiseren moeten het vooral in het luxere segment zoeken. Dat blijkt uit het ontwikkelkader hotels dat de gemeente Ede samen met de lokale hotelbranche heeft laten opstellen. Ede heeft nu veel driesterren hotels en congreslocaties en relatief weinig viersterren hotels.

Groei

Ede moet ook kiezen, want diverse ondernemers willen de komende jaren zo’n 400 tot 500 hotelkamers realiseren in Ede, voor een groot deel in het viersterrensegment. Dat kan de huidige markt niet aan, blijkt uit het onderzoek. De komende vijf jaar kan de hotelmarkt groeien met zo’n 250 tot 300 kamers. In de gemeente Ede zijn momenteel 560 hotelkamers. De meeste kamers zijn in Lunteren te vinden, gevolgd door Ede en Otterlo.

Kiezen

,,Dat beteken dat we moeten kiezen’’, zegt wethouder Willemien Vreugdenhil. ,,We willen voorkomen dat er meer van hetzelfde komt. Nieuwe hotels moeten wat toevoegen aan de markt. Door daarop te toetsen houden we de markt voor alle ondernemers gezond en voorkomen we ontwrichting.’’

Vergroten

De markt kan verder worden vergroot door bezoekers meer redenen te bieden om in Ede te overnachten. De zakelijke markt groeit als zich meer bedrijven in de regio vestigen. De sterke ontwikkeling van het agrifoodcluster in onze regio biedt hierbij grote kansen. De toeristische markt kan vooral verder groeien als hoteliers, overheid en andere betrokkenen meer natuurliefhebbers, rustzoekers en WO-II geïnteresseerden verleiden om in een hotel in Ede te overnachten. Ook stimuleren de gemeente het moderniseren en transformeren van verouderde hotels.

Toekomst

Het Ontwikkelkader is een startpunt. Afspraak is dat de gemeente samen met de hotelondernemers blijft werken aan een gezonde hotelsector. Vanaf volgend jaar wordt samen met Ede Marketing hiervoor een platform opgericht.

Naar overzicht