Ede maakt fonteinen winterklaar

In de maand november gaat de gemeente Ede de fonteinen en waterkunstwerken die zij in beheer heeft winterklaar maken. De werkzaamheden zijn begonnen op 5 november met de spuitertjes op de markt en het waterkunstwerk in het Huygenspark. Dit moeten ervoor zorgen dat er geen onderdelen kapotvriezen en dat dieren ongestoord hun ‘winterslaap’ kunnen houden. De werkzaamheden zullen verspreid over de hele maand november plaatsvinden. Enkele fonteinen zijn inmiddels al uitgezet in voorbereiding op de werkzaamheden.

Vorst

De waterkunstwerken in de gemeente Ede werken vaak met een pomp die moet draaien om het water omhoog te duwen. Een pomp moet minstens veertig centimeter diep in het water ligt, anders kan deze bij strenge vorst kapotvriezen. Om dit te voorkomen worden de pompen weggehaald en schoongemaakt. Dit geldt ook voor de sproeikoppen van fonteinen. Dit geeft de gemeente ook gelijk gelegenheid om de apparatuur te controleren op gebreken.

Fauna

Bij een aantal vijvers ligt de pomp diep genoeg, maar wordt deze bij kans op vorst wel uit gezet. Met een draaiende pomp wordt water met verschillende temperatuur gemengd. Voor dieren in de vijver is er dan geen laag meer met de juiste temperatuur, waardoor hun winterslaap verstoord wordt.

Controle

De fonteinen zullen gedurende de hele winterperiode uit blijven en worden naar verwachting in het voorjaar weer in gebruik genomen. Afgelopen zomer zijn er in samenspraak met het waterschap een aantal waterkunstwerken uitgezet. Dit gebeurde omdat er voor de gezondheid schadelijke blauwalgen geconstateerd zijn. Dit is over het algemeen de voornaamste reden wanneer fonteinen en waterkunstwerken in de zomer niet in gebruik zijn.

Naar overzicht