Ede onderweg naar 75 jaar vrijheid met uitgebreid programma

Vandaag verschijnt het historisch cahier Ede bevrijd. Hierin staat het verhaal over de bevrijding van Ede, aangevuld met tien lokale verhalen uit de verschillende dorpen in gemeente Ede. Elk verhaal is verbeeld in een illustratie door Nico Schuurman, die vanaf vandaag te zien zijn op grote borden op het Raadhuisplein in Ede. Ook openden vandaag negen Edese musea een expositie over de bevrijding van Ede en werd het programma van Vrijheidsfestivals Ede op 17 en 18 april bekend.

"Heel bijzonder om te zien hoe deze erfgoedinstellingen zich samen inzetten om de uiteenlopende verhalen van de bevrijding van Ede te vertellen. De manier van exposeren zorgt ervoor dat je als bezoeker een stukje van de blijdschap kan ervaren van Edenaren die in 1945 bevrijd werden." Aldus wethouder cultuur Hester Veltman.

Het historisch cahier is voor vijf euro te koop bij acht Edese musea, die de komende maanden het verhaal van de bevrijding van gemeente Ede in april 1945 vertellen. De ketenexpositie Tussen de linies. Ede 1945 is vanaf 7 maart t/m 5 mei 2020 te bezoeken bij:  

  • De Smederij van het Platform Militaire Historie Ede
  • Historisch Museum Ede in Cultura Erfgoed
  • Museum Lunteren
  • Kijk- en Luistermuseum Bennekom
  • Nederlands Tegelmuseum Otterlo
  • Museum Vliegbasis Deelen
  • Dorpshuis Ederveen
  • Winkeltje Lammert van de Bospoort

Battlefield tours

Op zaterdag 7, 21 maart en 4 april verzorgt het Platform Militaire Historie Ede een battelfieldtour over de bevrijding van de gemeente Ede. Deskundige gidsen nemen de deelnemers met hun verhalen mee terug in de tijd. Rijdend door de dorpen vertellen ze over de bevrijding van Ede nu 75 jaar geleden. Onderweg stopt de touringcar bij de exposities in Deelen, Bennekom, Lunteren en Ede. Meer informatie en opgeven kan via www.platformmhe.nl.

Expositie Stingerbol

PEK (Platform Edese Kunstenaars) opent vandaag een bijzondere expositie over 75 jaar vrijheid in de Stingerbol. 25 kunstenaars laten zien wat vrijheid nu en in de toekomst voor hen betekent. De Stingerbol was ooit een oefenlocatie op het kazerneterrein in Ede en is voor het eerst toegankelijk voor publiek. Meer informatie: www.pek-ede.nl

Vrijheidsfestivals Ede 17 en 18 april

Vandaag maakten diverse culturele partners uit Ede, Otterlo en Bennekom het programma voor Vrijheidsfestivals Ede op 17 en 18 april bekend. Van een Bennekoms korenfestival ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid en een optocht met authentieke voertuigen, een bevrijdingsconcert en een drive-in bioscoop in Otterlo tot living history, een vrijheidsexpositie en tientallen dans-, muziek- en toneeloptredens in het Akoesticum en de Mauritskazerne op de Kazerneterreinen in Ede. Het gratis programma is te vinden via: www.ede.nl/vrijheidsfestivals

Naar overzicht