Ede pakt gevolgen klimaatverandering samen met inwoners aan

Met het noodweer van drie weken geleden zien we ook in Ede de gevolgen van klimaatverandering. Extreme regenbuien zorgen in korte tijd voor veel water op straat. Ook andere vormen van klimaatverandering komen steeds vaker voor, zoals droogte en hitte. De gemeente Ede werkt al jaren aan het tegengaan van overlast door het veranderende klimaat. Samen met de inwoners wordt er ook de komende jaren flink geïnvesteerd in onderzoeken, maatregelen en voorlichting.

“Na de bui van dinsdag 29 mei jl. hebben we via Facebook inwoners gevraagd om locaties van wateroverlast met ons te delen. De vele reacties leverde ons bijna 90 locaties. Hier zijn we erg blij mee, want dit helpt ons om de aandachtsgebieden nog beter in kaart te brengen”, aldus wateradviseur Koen Claassen.

Die wolkbreuk zorgde voor veel wateroverlast. De hoeveelheid neerslag varieerde plaatselijk erg sterk. Daar waar op het industrieterrein (Frankeneng) wel 80 mm water viel in nog geen twee uur tijd, was de laagst gemeten hoeveelheid 10 mm in delen rond Bennekom. Bij klimaatverandering horen extremen. Op diezelfde dag is misschien onopgemerkt gebleven dat met 30,7 graden het warmterecord in de Bilt verbroken is.

Meer informatie vindt u bij het project Aanpak Klimaatverandering.

Kaart van Ede met de aandachtsgebieden na het noodweer
Kaart van Ede met de aandachtsgebieden na het noodweer
Naar overzicht