Grote werkzaamheden nieuwe station Ede-Wageningen in augustus

De stationsomgeving van Ede-Wageningen gaat flink op de schop om de bouw van het nieuwe station mogelijk te maken. Van 7 tot en met 30 augustus zijn er grote werkzaamheden die dag en nacht doorgaan. In die periode rijden er tijdelijk geen treinen.

Station Ede-Wageningen wordt compleet vernieuwd. Ook het omliggende gebied wordt aangepakt. Het nieuwe station wordt modern en duurzaam met goede voorzieningen. Het station is straks klaar voor de toekomst met zonnepanelen op het stationsgebouw, moderne fietsenstallingen, een overzichtelijk busplein, en gelegen aan een stadspark. Het nieuwe station is naar verwachting klaar in 2024. De stationsomgeving is een jaar later klaar, in 2025. 

Wethouder Peter de Pater van de gemeente Ede: “Ons huidige stationsgebouw dateert uit 1984 en is toe aan een modernere inrichting en -voorzieningen. In de toekomst reizen steeds meer mensen met de trein. Dat vraagt om een betere doorstroming van reizigers tijdens de spits, snellere routes van en naar het busplein en goede parkeervoorzieningen. Met de nieuwe tunnel die er komt, zijn de Enka-wijk en de Kazerneterreinen snel en veilig met elkaar verbonden: goed nieuws voor alle wijkbewoners.

Werkzaamheden na augustus

Deze zomer zet aannemer EdesPoort grote stappen in de vernieuwing van het station. Zo wordt het spoor vernieuwd en het dak op het huidige middenperron gesloopt. Ook schuift de aannemer de 8000 ton zware nieuwe reizigerstunnel op z’n plek. Om dit allemaal te kunnen doen, zijn er zo’n 600 mensen per dag aan het werk bij het station. Omdat het oude station nog tot 2024 wordt gebruikt, merken reizigers nog niet direct iets van de veranderingen op of rond het nieuwe station. Dat verandert vanaf september. Dan wordt er onder andere gestart met het bouwen van de westelijke fiets˗ en voetgangerstunnel en het nieuwe stationsgebouw.
 

Geen treinen, wel bussen

Om alle werkzaamheden goed, snel en veilig uit te voeren, werkt EdesPoort dag en nacht door en rijden er geen treinen vanaf zondag 7 tot en met dinsdag 30 augustus via station Ede-Wageningen. Ook de Valleilijn rijdt niet tussen station Ede-Wageningen en Barneveld Centrum. Wilt u reizen in deze periode? Bekijk dan de website of reisplanner van de vervoerders NS of Connexxion voor meer informatie en houd rekening met een langere reistijd. Reizigers worden dringend geadviseerd om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen of een omreisroute te gebruiken.

Tijdelijke P&R

Tijdens de werkzaamheden in augustus is de P&R op het World Food Center, naast het Akoesticum, niet beschikbaar. Daarom wordt in deze periode de P&R tijdelijk verplaatst naar een locatie achter de Mauritskazerne op het World Food Center. Na de werkzaamheden in augustus is de P&R op de huidige locatie weer beschikbaar.

Afsluiting overgang Sysselt

Vanaf augustus sluit de spoorwegovergang bij de Sysselt, ook voor voetgangers en fietsers. Vanaf dan moeten bezoekers tijdelijk via de kazerneterreinen naar de Sysselt. Er wordt hard gewerkt om de langzaamverkeersbrug voor fietsers en voetgangers zo snel mogelijk te bouwen. De verwachting is dat de brug medio 2023 klaar is.

Meer informatie

Voor meer informatie over het nieuwe station Ede-Wageningen, kijk op www.spoorzone-ede.nl. Ook kunt u de gratis app Spoorzone Ede downloaden. U vindt deze app door in de app-store te zoeken op ‘Spoorzone Ede’.