Iepenziekte slaat toe in Ede: bomenkap noodzakelijk
In de gemeente Ede zijn 87 bomen besmet met de iepenziekte. Deze bomen worden zo snel mogelijk verwijderd om verdere besmetting te voorkomen. De werkzaamheden zijn gestart op 15 maart.
Iepenziekte
De ziekte wordt verspreid door de iepenspintkever. Het beestje laat een schimmel achter op de iep. De boom reageert op de schimmel door besmette houtvaten af te sluiten. De bladeren verwelken, takken sterven af en uiteindelijk sterft de hele boom. De ziekte wordt makkelijk overgedragen aan andere iepen. De iepenziekte is overigens niet gevaarlijk voor mensen en dieren.
Werkwijze
De Nationale Bomenbank voert in opdracht van de gemeente Ede de werkzaamheden uit.
De te kappen bomen krijgen een kruis op hun stam. Allereerst worden de bomen bovengronds verwijderd. Ongeveer een week later worden de stobben verwijderd. Bewoners die deze zieke iepen in de straat hebben zijn door middel van een brief op de hoogte gesteld.
Nieuwe bomen
Dit najaar worden de nieuwe bomen aangeplant. De plannen hiervoor worden tijdens de zomerperiode gemaakt. Het is niet altijd mogelijk dat de nieuwe boom op dezelfde locatie wordt terug geplant. Dit heeft te maken met bovengrondse of ondergrondse obstakels, zoals kabels en leidingen. Er wordt dan in de nabije omgeving naar een goede alternatieve locatie gezocht.
Via onderstaande link is zichtbaar welke iepen in de gemeente Ede gekapt moeten worden.