‘Ik val op!’ fietsverlichtingscampagne in Ede

Gemeente Ede levert graag een positieve bijdrage om de bewustwording van goede fietsverlichting bij jongeren te verhogen.

Goede fietsverlichting is belangrijk. Voor de veiligheid van fietsers én andere weggebruikers. Gemeente Ede levert graag een positieve bijdrage om de bewustwording van goede fietsverlichting bij jongeren te verhogen. Daarom bezoekt het campagneteam van ‘Ik val op!’ de gemeente op 14 november bij Kruispunt Kastelenlaan/Koekeltse Boslaan (sportpark de Peppel) in Ede. Het team is er van 18.00 tot 21.00 uur. Vaste verlichting is de norm. Maar als die even niet werkt deelt het team gratis oplaadbare fietslampjes met USB-kabeltje uit aan fietsers. Jongeren die wel met verlichting fietsen maken kans op een mooie prijs.

Zorg dat je goed zichtbaar bent in het donker

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Ook voor andere verkeersdeelnemers helpt het als fietsers goede fietsverlichting hebben en goed zichtbaar zijn. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.
 

Ik val op!

De campagne wordt uitgevoerd door Bureau Kragten en SHIFT gedragsverandering in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. In totaal vinden de komende maanden circa 36 acties plaats in Gelderland en Overijssel. Ook in Ede volgen nog twee acties.

Er wordt hierbij samengewerkt met verschillende gemeenten in Gelderland en Overijssel die verkeersveiligheid belangrijk vinden en de acties op straat faciliteren. De campagne duurt tot eind maart 2020.

Naar overzicht