Koninklijke Erepenning voor Muziekvereniging Excelsior Harskamp

Dit jaar bestaat Muziekvereniging Excelsior Harskamp 100 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft de Koning besloten om de Koninklijke Erepenning toe te kennen aan de vereniging. Locoburgemeester Arnold Versteeg heeft de erepenning op zaterdag 5 november uitgereikt aan het bestuur van Excelsior Harskamp tijdens een jubileumreceptie voorafgaand aan het jaarlijkse Marsconcert.

Muziekvereniging Excelsior is een van de zeven muziekverenigingen in de gemeente Ede en heeft 54 leden. De vereniging bestaat uit een mars- en concertorkest inclusief drumband. Leerling-muzikanten lopen tijdens optredens mee om het marcheren te leren. De vereniging is momenteel gevestigd in de oude legerbioscoop van Defensie in Harskamp.

Excelsior staat midden in de Harskampse samenleving en wordt altijd enthousiast ontvangen. Ze geeft concerten in en om de gemeente Ede, waarbij vooral het Marsconcert een uniek evenement is met bezoekers uit het hele land. De vereniging organiseert verschillende activiteiten om de jeugd van Harskamp en omstreken te enthousiasmeren voor muziek. Dit is een belangrijk speerpunt van Excelsior.

Ontstaan Excelsior

In 1922 werd de vereniging opgericht waarmee een eigen muziekvereniging in Harskamp een feit was. Het eerste concert vond plaats op eerste Paasdag 1923, in het weiland tegenover de Vergulde Leeuw. Nadat de oorlog werd het repeteren en optreden weer opgepakt tijdens de bevrijdingsoptochten. In de jaren vijftig promoveerde het orkest, net als in de jaren dertig, naar de hoogste afdeling en gingen zij zich meer toeleggen op de marsen. In deze discipline werd vele malen de kampioensvlag van de gemeente Ede gewonnen. Ook landelijk werden er veel eerste prijzen behaald.

Eind jaren zestig werd een majorettegroep opgericht en in 1971 werd in de eerste afdeling van de sectie Show de 1e prijs behaald. De vereniging spitste zich toe op Marsconcerten en kreeg bekendheid in heel Nederland vanwege de geweldige vertolking van de marsmuziek. Na 2000 is Excelsior zich meer gaan richten op concertwedstrijden.

Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.