Open Monumentendag 2020: Corona-proof

De Open Monumentendag zal er door het coronavirus anders uitzien dan andere jaren. Toch zijn er zaterdag 12 september dankzij de betrokkenheid van eigenaren, beheerders en gebruikers door heel de gemeente Ede  diverse monumenten te bezoeken. Alle deelnemende locaties hebben maatregelen genomen voor een veilige ontvangst.

Het landelijk thema voor 2020 is Leermonument. Wethouder Hester Veltman (monumenten en erfgoed): 'Van elk monument valt wel iets te leren: over de geschiedenis, de architectuur of de gebruiksfunctie bijvoorbeeld'.

Historische plekken

Doel van de Open Monumentendag is en blijft om een breed publiek met monumenten kennis te laten maken. Veltman: 'Door deze dag kom je op plekken waar je normaal niet makkelijk binnen stapt. Zoals dit jaar in Ede bijvoorbeeld vele molens, de Oude Kerk in het centrum en de Koepel in Lunteren. Met zijn allen kunnen we trots zijn op deze historische plekken in onze gemeente. Ik hoop dan ook dat er veel mensen besluiten een monument te bezoeken, maar ook weer niet te veel.'

Vooraf checken!

Het is raadzaam om vooraf op de website te kijken naar de mogelijkheden bij het monument dat bezocht gaat worden. Voor sommige monumenten en activiteiten geldt een reservering vooraf. De deelnemende partijen in Ede zijn te vinden via www.ede.nl/openmonumentendag.

Naar overzicht