Opnieuw vogelgriep vastgesteld in Lunteren

Bij twee bedrijven in Lunteren is vogelgriep vastgesteld. De bedrijven en vijf omliggende bedrijven worden daarom geruimd. Pluimveebedrijven in de directe omgeving worden de komende dagen nauwgezet gecontroleerd op aanwezigheid van het virus. Sinds begin dit jaar is nu zes keer het vogelgriepvirus vastgesteld op een bedrijf in de gemeente Ede.

Ingrijpend

Wethouder Jan Pieter van der Schans (landbouw): ,,Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is in een week tijd drie  keer het virus vastgesteld in onze gemeente. Ook in Barneveld en Voorthuizen werden bedrijven getroffen. In onze pluimveedichte regio is dat erg zorgelijk en bovendien heel ingrijpend voor de bedrijven, families en dieren. Veel andere bedrijven hebben inmiddels al maanden te maken met vervoersverboden. We wensen alle betrokkenen veel sterkte.’’

Afschermplicht

Inwoners van Ede kunnen hieraan bijdragen aan het voorkomen van verspreiding van het virus door hobbypluimvee af te schermen. Afschermen is momenteel verplicht. Pluimvee, watervogels of loopvogel mogen niet in contact komen met wilde vogels of vogelpoep. Dit kan door de dieren bijvoorbeeld in een volière te houden of in een overdekte ren onder te brengen. Zijn de dieren sloom, maken ze geen geluid, hebben ze problemen met ademhalen, eten ze minder of gaan ze plotseling dood? Neem dan contact op met een dierenarts. Blijkt dat de dieren vogelgriep hebben, dan moeten ze worden geruimd.

Melding dode vogels

Dode eenden, zwanen of ganzen vindt in de openbare ruimte kunnen ook zijn overleden door de vogelgriep. Inwoners kunnen dode vogels melden. Op www.ede.nl/vogelgriep is te lezen hoe dat werkt. Het opruimen van dode vogels is een taak van de terreineigenaar. Voor het opruimen van dode dieren op gemeentegrond kunnen inwoners bellen met 14 (0318).